Energetikai fejlesztés az encsi Szent László Katolikus Általános Iskolában!

A nemrég megkezdődött beruházás megvalósításával megtörténik az iskola épületének energetikai korszerűsítése így járulva hozzá az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozásához. A projekt célja, hogy a felújításra kerülő épület mind épületfizikai, mind fűtési paraméterei megfeleljenek az előírt szabványoknak. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezi, a projekt összköltsége 149 498 345 Ft.

A Szent László Katolikus Általános Iskola két épületrészből áll, a régi épületből és az arra ráépített új szárnyból. Az egész épület eredetileg lapos tetősnek épült, de a folyamatos beázások miatt utólag lett ráépítve egy alacsony dőlésszögű lemezfedés, sajnos a kor szellemének megfelelően szigetelés nélkül. A fűtést kiszolgáló gázkazánok, illetve az épületek nyílászárói elavult fa szerkezetűek, nem felelnek meg a vonatkozó rendeleteknek, így az iskola üzemeltetése gazdaságtalan. Amost megkezdett beruházás célja az Iskola épületeinek teljes energetikai korszerűsítése, melynek értelmében az alábbi felújítások történnek:

  • Az összes radiátor új acéllemezes lapradiátorra lesz kicserélve, melyekre termosztatikus szabályzó szelep is kerül,
  • a gázkazánok helyett biomassza-tüzelésű készülékek kerülnek beépítésre,
  • mindkét épület összes nyílászárójának cseréje fokozott légzárású, hőszigetelt üvegezésű egyedi műanyag szerkezetekre,
  • a homlokzat utólagos hőszigetelése 10 cm vastag dryvit rendszerrel, majd új vakolatot és végül színezést kap az iskola,
  • a tetőkön 20 cm-es hőszigetelő lemez kerül elhelyezésre, mellyel megoldódik a födém hőszigetelése.

 A most megkezdődött felújításokkal korszerű, gazdaságosan üzemeltethető épületeket kap az iskola, a korszerű biomassza kazán beépítésével a bizonytalan gázszállítóktól és nehezen kiszámítható piaci változásoktól való függősége is csökken az intézménynek.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search