Befejeződött az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola energetikai korszerűsítése!

A most záruló beruházás megvalósításával megtörtént az iskola épületének energetikai korszerűsítése így járulva hozzá az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozásához. A projekt célja az volt, hogy a felújításra kerülő épület mind épületfizikai, mind fűtési paraméterei megfeleljenek az előírt szabványoknak. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége 149 498 345 Ft.

A Szent László Katolikus Általános Iskola két épületrészből áll, a régi épületből és az arra ráépített új szárnyból. Az egész épület eredetileg lapos tetősnek épült, de a folyamatos beázások miatt utólag lett ráépítve egy alacsony dőlésszögű lemezfedés, sajnos a kor szellemének megfelelően szigetelés nélkül. A fűtést kiszolgáló gázkazánok, illetve az épületek nyílászárói elavult fa szerkezetűek voltak, nem feleltek meg a vonatkozó rendeleteknek, így az iskola üzemeltetése gazdaságtalan volt. A most befejeződött beruházás célja az Iskola épületeinek teljes energetikai korszerűsítése volt, melynek értelmében az alábbi felújítások történtek:

  • Az összes radiátor új acéllemezes lapradiátorra lett kicserélve, melyekre termosztatikus szabályzó szelep is került,
  • a gázkazánok helyett biomassza-tüzelésű készülékek kerültek beépítésre,
  • mindkét épület összes nyílászárójának cseréje valósult meg fokozott légzárású, hőszigetelt üvegezésű egyedi műanyag szerkezetekre,
  • a homlokzat utólagos hőszigetelése is megtörtént 10 cm vastag dryvit rendszerrel, majd új vakolatot és végül színezést kapott az iskola,
  • a tetőkön 20 cm-es hőszigetelő lemez került elhelyezésre, mellyel megoldódik a födém hőszigetelése.

 A most befejeződött felújításokkal korszerű, gazdaságosan üzemeltethető épületeket kapott az iskola, a korszerű biomassza kazán beépítésével a bizonytalan gázszállítóktól és nehezen kiszámítható piaci változásoktól való függősége is csökkent az intézménynek.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search