Befejeződött a támfal építése Sajókeresztúron!

A most záruló projekt során majd 200 méter hosszan megerősítésre került a Sajó folyó partfala a Fő út mentén Sajókeresztúron. A fejlesztés révén 1161 fő és 1,6 hektár terület mentesül a bel és csapadékvíz károktól. A beruházás 5 %-át Sajókeresztúr Község Önkormányzata önerőből finanszírozta, a fennmaradó 47 millió forintot az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége 49,5 millió forint.

Sajókeresztúr belterületén lévő Sajó Folyó jobb partja a 2009 decemberétől sorozatosan ismétlődő árvizek következtében megcsúszott, majd bizonyos részeken be is szakadt. A 2010-es árvizek után történt helyreállítás, de mert ezen a szakaszon a partfal veszélyesen leszűkül, ezért elengedhetetlenné vált a már említett partfal támfalas megerősítése. A most záruló beruházás keretén belül egyrészt a középvízi padka felett a rézsű rendezésre került. Ezen a szakaszon elsősorban a rézsűből kilépő háttér vizek okozták a problémát, ezért helyreállításként homokos kavicságyba fektetett vízépítési terméskőrakat építése valósult meg. Rendezésre került az Arany János utca csapadékvizeit szállító 400 mm átmérőjű áteresz is, így biztosítva, hogy a csapadék vizek a jövőben ne tudják megkezdeni a rézsű alapját szolgáló finomszemcsés rétegeket. A rézsűs felületen homokos kavicságyazat és kőszórást alakítottak ki, hogy az esetlegesen megjelenő szivárgó vizeket el tudja vezetni, tovább csökkentve a rézsűromlás kockázatát.

Más szakaszon a folyamatosan szűkülő terület miatt a sérült rézsűt nem lehetett támasztó szerkezet alkalmazása nélkül helyreállítani, így itt dróthálós kőkosár, vagyis gabion kosár alkalmazása mellett döntöttek a mérnökök, mely támasztó funkción kívül vízáteresztő is. A környezet változó geometriája miatt 2 illetve 3 méter magas támfalak lettek megépítve, melyek alá szűrő elválasztó szőtt geotextília, majd 30 cm vastag homokos kavics ágyazat került.

A most megvalósult pályázat során 179 méter hosszan a partfal teljes szakasza megerősítésre került, melyet az ingadozó vízszint és a hegyről kifolyó forrás és réteg vizek sem tudnak megkezdeni, illetve a település főközlekedési útvonalának biztosítása és védőkorlátos megerősítése ezáltal lehetővé válik.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search