Napelemes rendszerek telepítése a Tarcali Önkormányzat épületein!

A most záruló beruházás keretében napelemes rendszerek lettek telepítve, a település tulajdonában álló 6 darab épületen, melynek köszönhetően csökkenni fognak a helyi Önkormányzat működési és fenntartási költségei. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége 37,32 millió forint.

 Magyarország a felhasznált energia több mint 75%-át importálja. Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében [2010-2020] a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolta fel, mely ennél magasabb, 14,65 %-os részesedés elérését is lehetővé teszik, ezáltal is ösztönözve a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, hozzájárulva a zöldgazdaság fejlesztéséhez.

A most záruló pályázat keretén belül Tarcal Község tulajdonában álló polgármesteri hivatal, orvosi rendelő, borfalu, helyi óvoda és bölcsőde épületeire napelemek, valamint a hozzá tartozó teljes infrastruktúra rendszer (tartószerkezet, inverter, túlfeszültség elleni és tűzvédelmi biztonsági berendezések) kerültek elhelyezésre. A most kiépített teljes rendszer évente több mint 57.000 kWh energia megtermelésére képes, élettartama a gyártó által megadott teljesítménygarancia alapján több mint 25 év mely jóval túlmutat a beruházás megtérüléséhez szükséges élettartamon.

A most megvalósult beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkent az épületek üvegházhatású gázkibocsátása, a fejlesztés hozzájárul az Önkormányzat működési és fenntartási költségeinek csökkentéséhez, ezáltal Tarcal Önkormányzatának gazdasági stabilitása növekszik, a megújuló energia felhasználásának mértékével csökken a nem megújuló, fosszilis energiahordozók felhasználása, mely hosszútávon biztosítja egy élhető környezet fenntartását. A beruházás közvetett hatása, hogy a megújuló energia felhasználása bekerül a település köztudatába, ezáltal növekszik az itt élők környezettudatossága is.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search