Önkormányzati épületek energetikai fejlesztése Makkoshotykán

A most záruló beruházás keretében Makkoshotyka Önkormányzat tulajdonában lévő Óvoda-Polgármesteri Hivatal, valamint az Iskola-konyha épületének energetikai korszerűsítése valósult meg, melynek köszönhetően csökkenni fognak a helyi Önkormányzat működési és fenntartási költségei. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége 56,14 millió forint.

 Magyarország a felhasznált energia több mint 75%-át importálja. Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében [2010-2020] a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolta fel, mely ennél magasabb, 14,65 %-os részesedés elérését is lehetővé teszik, ezáltal is ösztönözve a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, hozzájárulva a zöldgazdaság fejlesztéséhez.

A polgármesteri hivatal és az óvoda egy épületben található, melynek fűtéséről egy elavult gázkazán gondoskodott. A most záruló pályázat keretén belül, új biomassza kazán került beépítésre, megtörtént az épület gépészeti felújítása, külső homlokzati falak és a padlásfödém szigetelése, valamint a külső nyílászárók cseréje. Az épület tetején 3 darab napkollektor került felszerelésre, mely a használati melegvíz termelésbe fog besegíteni. Az Iskola és a konyha ugyancsak egy épületben található. Az ugyancsak elavult gázkazánt saját erőből megvásárolt biomassza kazán váltja, itt is megtörtént az elöregedett fa nyílászárók cseréje és a külső falak hőszigetelése. Az iskola és konyha épületén 4 darab napkollektor lett telepítve melyek szintén a használati melegvíz termelést fogják elősegíteni.

A most megvalósult beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkent az épületek üvegházhatású gázkibocsátása, a fejlesztés hozzájárul az Önkormányzat működési és fenntartási költségeinek csökkentéséhez, ezáltal Makkoshotyka Önkormányzatának gazdasági stabilitása növekszik. A megújuló energia felhasználásának mértékével csökken a nem megújuló, fosszilis energiahordozók felhasználása, mely hosszútávon biztosítja egy élhető környezet fenntartását. A beruházás közvetett hatása, hogy a megújuló energia felhasználása bekerül a település köztudatába, ezáltal növekszik az itt élők környezettudatossága is.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search