Szimfonikus zenét népszerűsítő program zárult a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál

A napokban záruló projekt során iskolai tanulók számára a szimfonikus zenét bemutató, népszerűsítő bemutatókat, előadásokat tartott a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A projekt legfőbb célja volt, hogy a városi és a programban résztvevő vidéki nevelési- oktatási intézményeken keresztül jó gyakorlatként vezesse be és erősítse a komolyzene, zeneművészet iránti igényt. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezi, a projekt összköltsége 30,00 millió forint.

 A Miskolci Szimfonikus Zenekar Miskolc város 1963. november 1-én létrehozott, hivatásos szimfonikus zenekara. A 2013-ban megalapításának 50. évfordulóját ünneplő, 84 hivatásos zenészből álló együttes a régió egyetlen professzionális nagyzenekaraként a szimfonikus zene jelenlétének egyetlen helybeli biztosítéka, a város kulturális életének meghatározó szereplője. Tagjai valamennyien magasan képzett és elismert zeneművészek. Az együttes munkájában mindig is meghatározó törekvés volt megtalálni azokat az utakat, amelyek révén közvetlenül szólhat az ifjúsághoz, fel tudja fedni a fiatalok számára a komolyzene akár vidámabb oldalát is, és ezáltal ki tudja nevelni a jövő hangverseny-látogató közönségét.

A most záruló projekt legfőbb célja, hogy a Miskolci Szimfonikus Zenekar a város és a programban résztvevő vidéki nevelési- oktatási intézményeken keresztül jó gyakorlatként vezesse be és erősítse a komolyzene, zeneművészet iránti igényt. A program célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat integrálja a komolyzene világában, szellemi életébe. Sajnos az elmúlt évek során a koncertlátogatók korfája egyre idősödik ezért lényeges az erőteljesebb nyitás a fiatal generáció irányában.A pályázat megvalósítása során alkalmazott a zenepedagógiai, művészeti, nevelési modellel segíti a generációk közötti párbeszédet, hogy a zene a nyitott társadalmi diskurzusokba is meghatározó szerepet vállalhasson. A Miskolci Szimfonikus Zenekar tudatosan vállalta fel, hogy a programba olyan halmozottan hátrányos települések oktatási intézményeit vonja be, mint Szendrő, Bőcs, Boldva, amelyek lakói, az ott élő családok halmozottan hátrányos helyzetben élnek.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával, Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search