EGYMI Kurityáni Kollégium épületének energetikai fejlesztése

A napokban záruló projekt célja a Mezőkövesdi Tankerületi Központ fenntartásában lévő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést – Oktatást Végző Iskola Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kurityáni Kollégium épületének energetikai mutatói megfeleljenek a mai kor követelményeinek és a jogszabályi előírásoknak. A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi. A nyertes projekt azonosítószáma: KEHOP-5.2.10-16-2016-00137. A projekt összköltsége: 87,51 millió forint.

 A Mezőkövesdi Tankerületi Központ, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést – Oktatást Végző Iskola Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény fenntartója sajátos nevelési igényű értelmileg akadályozott (középsúlyos értelmi fogyatékos) tanulásban akadályozott, valamint súlyosan és halmozottan sérült tanulókat lát el háromtól huszonhárom éves korig. Az intézmény 7 tagintézménnyel működik, melyek közül jelen fejlesztés során a Kurityáni Kollégium (3732 Kurityán, Kossuth utca 130.) épületének energetikai felújítása valósult meg. A kollégium épülete az 50-es évek közepén épült, a kor technikai fejlettségének megfelelően. Az épületet a – központi fűtés bevezetésével – korszerűsítették a 80-as években. Az épület nyílászárói sok helyen deformálódtak, emiatt már nem képesek ellátni feladatukat. Az épület hővesztesége a nyílászárók rossz állapota miatt magas.

A most záruló beruházás során az alábbi fejlesztések valósultak meg:

  • Az épület külső nyílászáróinak cseréje, a vonatkozó előírásoknak megfelelő műanyag ablakokra és ajtókra.
    • A lábazatra 20 cm vastag XPS hőszigetelő rendszer került felhelyezésre.
    • A homlokzatra 20 cm vastag EPS hőszigetelő rendszer került felhelyezésre.
    • A pincefödémre 16 cm vastag normál homlokzati EPS hőszigetelő rendszer került felhelyezésre.
    • Padlásfödém 25 cm vastag ásványgyapot hőszigetelést kapott. A hőszigetelés alá egy réteg párazáró fólia, fölé egy páraáteresztő fólia került.
  • Az épület tetején 50 kw-os napelem rendszer került telepítésre.

Az épület korszerűsítése hozzájárul az oktatás és nevelés infrastrukturális környezetének javulásához, a külső hőszigetelésnek köszönhetően megújul az épület, mely nagyban hozzájárul a településkép javításához az itt élők közérzetének és ezáltal az életminőségük javulásához is.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, Kohéziós Alap Társfinanszírozásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search