Elkezdődik a Rádi egészségház építése projekt

A Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból, a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által meghirdetett pályázat keretében. Rád Község Önkormányzata az Önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztését valósítja meg a PM_EUALAPELLATAS_2017/27 sorszámú, 174,29 millió forint értékű, 95 százalékos intenzitású, valamint 9,17 millió forint összegben (további 5%) saját forrásból fedezett pályázat keretében. A projekt megkezdésének időpontja 2018. szeptember 18. zárásának dátuma 2019. november 29.

Az új egészség építése a Rád központjában található Rákóczi út 14-16. szám alatt valósul meg.  Az építőipari kivitelezési tevékenységet a BERBAU 2002 Építőipari és Szolgáltató Kft. végzi.

Rádon az egészségügyi alapellátási rendszer infrastruktúrája jelenleg nem megfelelő. A védőnői fogadás a polgármesteri hivatal alagsorában, egy váró és öltöző nélküli, babakocsival megközelíthetetlen, irattárból ideiglenesen átalakított helyiségben található. A háziorvosi és fogorvosi praxis továbbra is a meglévő egészségházban működik, amely azonban a korábbi talajsüllyedés miatt olyan statikai károkat szenvedett, hogy a szerkezet kijavítása az altalaj állékonysága miatt gazdaságosan nem lehetséges.
Összességében elmondható tehát, hogy a meglévő épület és közszolgáltatás színvonala nem megfelelő, a működés nem hatékony és nem biztosít egyenlő esélyű hozzáférést a fogyatékkal élők és az idősek számára.

Az új egészségházban rendelők két egyszerű tömegű nyeregtetős épületrészbe kerülnek (az L-alak két szárába), ezeket előtetők és pergolák kapcsolják egybe. Mindhárom rendelő külön bejáratú váróhelyiséggel kapcsolódik a leendő központi tér felé. Mindegyik rendelőhöz saját váróhelyiség tartozik majd önálló külső bejárattal.
Az új épület teljes akadálymentesítés megvalósul, nemcsak a fizika-, hanem az infó-kommunikációs is, így valamennyi fogyatékossággal küzdő számára biztosított lesz az épületbe való bejutás, az épületen belüli közlekedés, és akadálymentesített mosdó is kialakításra kerül.
A OTÉK szerinti előírások alapján a telken belül 9 db gépkocsi (ebből 1 db az akadálymentesített), továbbá 1 db kerékpártároló kerül kialakításra. A beruházás keretében megvalósul az udvar tereprendezése és a parkosítása is.

A projekt céljai:

  • Egészségügyi alapellátás színvonalának és hatékonyságának javítása az infrastrukturális fejlesztéssel és a praxisok egy épületbe integrálásával.
  • Jogszabályi feltételeknek való megfelelés a minimumfeltételek közül hiányzó helyiségek biztosításával.
  • Közszolgáltatáshoz való hozzáférés javítása az akadálymentesítés révén.
  • A lakosság egészségügyi állapotának javítása a preventív vizsgálatok fejlesztésével.
  • Település lakosságmegtartó képességének javítása.
  • Üzemeltetési költségek csökkentése az energetikai korszerűsítés és a megújuló energia alkalmazása révén.
  • Az éghajlatváltozás mérséklése az energetikai korszerűsítés és a megújuló energia alkalmazása révén.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search