Épületenergetikai fejlesztés az MGM OIL Kft. telephelyén!

A hamarosan záruló projekt során a vállalkozás Besenyői úti telephelyén műhelyépület energetikai felújítása és korszerűsítése valósult meg. A beruházás 55%-át a vállalkozás önerőből finanszírozta, a fennmaradó 15,08 millió forintot a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezi, a projekt összköltsége: 33,59 millió forint.

 A fejlesztéssel érintett ingatlanon egy műhely épület, könnyűszerkezetes raktár, valamint egy benzinkút található, melyekből jelen projekt során a műhelyépület energetikai korszerűsítésére valósult meg. A 312 m2-es udvari műhely épület a 70-es években épült, alapja beton sávalap, vasbeton szerkezetű, tégla kitöltő falazattal, lapostetős, bitumenes lemezfedéssel. Déli oldalán egy téglafalazatú kiszolgáló szárnyat építettek hozzá, melyben raktár, vizesblokk kapott helyet. Az épület homlokzata, nyílászárói és tetőszerkezete erősen leromlott, ezért felújításra szorult, csak részben volt fűthető, a melegvizet egy gázüzemű átfolyós vízmelegítő biztosította, hatékonysága nem volt megfelelő. Az épületen komplett energetikai korszerűsítési program került megvalósításra az alábbiak szerint:

1. lapostető hőszigetelése,

2. homlokzati falszerkezetek hőszigetelése,

3. homlokzati nyílászárók cseréje, 3 rétegű fokozott légzárású magas hőszigetelésű nyílászárókra

A meglévő fűtési hálózat teljes egészében el lett bontva, az épület fűtési és használati – melegvíz előállítási igénye központi kombi típusú kazánnal kerül kiszolgálásra, a hőleadásról acéllemez lapradiátorok gondoskodnak, melyek termosztatikus radiátorszelepekkel lettek ellátva a megfelelő és szabályozható fűtés érdekében. Ezen felül a rendszerhez lett telepítve egy időjárásfüggő szabályozó is, ami heti intervallumokban programozható és digitális kijelzővel rendelkezik, így felújítás utáni állapotban az épület egy teljesen új fűtési hálózatot és hőtermelő berendezést kapott. Jelen pályázati konstrukció kötelezően előírt 10% megújuló energia felhasználást is, melyet egy 9 KW összteljesítményű napelemes rendszer telepítésével biztosít a vállalkozás. A beruházás eredményeképpen csökken az épület energiafelhasználása ezáltal a széndioxid kibocsátása, csökkennek a fenntartási költségek, melynek köszönhetően növekszik a vállalkozás gazdasági stabilitása, munkahely megtartó ereje. A külső homlokzat szigetelésével és felújításával az új esztétikus épület nagyban befolyásolja a cégről kialakuló összképet, jelentősen növelve az itt dolgozók és az ide látogatók elégedettségét.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search