Művelődési Központ energetikai fejlesztése Parasznyán

A most záruló beruházás során az 1900-as évek elején épült, jelenleg Művelődési Központ energetikai fejlesztése valósult meg. A beruházást teljes egészében a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 45,29 millió forint.

 A napokban záruló projekt során a helyi Művelődési Központ energetikai fejlesztése valósult meg. Az 1910 és 1920 között eredetileg iskolának épült ingatlan a 2000-ben került Parasznya Község Önkormányzatának kezelésébe, ekkortól Művelődési Központként funkcionált tovább. A projekt szükségességét az adta, hogy az előzetes energetikai felmérések alapján az épület állapota, energetikai jellemzői alapján II (rossz) energetikai besorolásba esett, fűtésrendszer üzemeltetése gazdaságtalan volt jelentős terhet rótt az Önkormányzatra.

A pályázat keretén belül Megvalósult fejlesztések:

  • primer és szekunder oldali fűtésszerelési munkálatok
  • hagyományos állandó hőmérsékletű gázkazán kiváltása hőszivattyúval
  • nyílászáró csere
  • homlokzati és padlásfödém hőszigetelési munkálatok
  • fizikai akadálymentesítés
  • 28 darab napelem panel és tartozékai telepítése

A beruházás eredményeképpen – figyelembe véve a felhívás adta műszaki előírásokat, korlátokat – AA+ (kiemelkedően nagy energiahatékonyságú) energetikai besorolást kapott az épület, ami jelentős megtakarítást eredményez a működtetés során. A projekt közvetlen célja az épület jelenlegihez képest energiahatékonyabb üzemeltetése, közvetett célja hozzájárulni megfelelő mértékben az alacsony szén-dioxid gazdaság kialakításához. Közvetlen elvárt eredménye az energiahatékony üzemeltetés következtében kialakuló költségmegtakarítást jelentő üzemelés elérése, közvetett eredménye pedig az önkormányzati fenntartás költségcsökkentése és energiamérleg pozitív irányú elmozdítása. A projekt további célja, hogy az épület üzemeltetési költségei kedvezőbbek legyenek, és megfelelő módon tudják üzemeltetni azokat. A költségcsökkenésen túl a környezettudatosság a másik meghatározó cél. Korszerűsítés hatására fajlagosan nagymértékben csökken az üvegházhatást kibocsátó gázok mértéke.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search