A Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola épületeinek energetikai korszerűsítése

A napokban záruló beruházás keretén belül a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola épületének energetikai fejlesztése valósult meg. A beruházást teljes egészében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 275,1 millió forint.

 Tiszaújváros Város Önkormányzata elkötelezett a helyi közoktatás ügye mellett, ezért minden olyan lehetőséget megragad, amellyel a kor követelményeinek megfelelő színvonalú oktatás és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosíthatók. Önkormányzatunk ezen elvek mentén kezdeményezte a fenti projekt megvalósítását és pályázati forrás bevonását a rekonstrukciók végrehajtására.

A hamarosan záruló projekt keretében Tiszaújváros Város Önkormányzata tulajdonában lévő Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola épületének energetikai fejlesztése valósult meg. A több évtizede épült intézmények különböző fejlesztéseken estek át, mégis napjainkra energetikai szempontból elavulttá váltak, az energiaköltségek nagy terhet jelentettek a működtetés területén.

A beruházás során az alábbi fejlesztések valósultak meg:

  • külső homlokzati szigetelés és színezés mindkét oktatási intézményben;
    • 8 kW teljesítményű napelemes rendszer telepítése a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületére;
    • lapos tető hő- és vízszigetelése mindkét oktatási intézményben;
    • villámvédelemmel kapcsolatos munkálatok mindkét oktatási intézményben;
  • projektarányos akadálymentesítés a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületében.

Az előzetes energetikai felmérések alapján az intézmények állapota, energetikai jellemzői alapján FF (gyenge) energetikai besorolásba estek az épületek, melyek a tervezett fejlesztések révén CC (korszerű) energetikai besorolásba kerültek, ami jelentős megtakarítást eredményez a működtetés során. A beruházás közvetlen elvárt eredménye az energiahatékony üzemeltetés megvalósítása, közvetett eredménye pedig a fenntartás költségcsökkentése. A költségcsökkenésen túl a környezettudatosság a másik meghatározó cél, a korszerűsítés hatására fajlagosan csökken az üvegházhatás kialakulásáért felelős gázok mértéke. A projekt további eredményeképpen mindkét iskola külső homlokzata megújult, mely hozzájárul az itt tanuló diákok, valamint az itt dolgozók komfortérzetéhez, a felújított homlokzat javítja a városképet, mely jelentősen növeli a helyi lakosok megelégedettségét, a város népességmegtartó erejét.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search