“Jó kis hely” közösségi tér infrastrukturális fejlesztése Nagycsécsen

A napokban záruló beruházás keretén belül meglévő ingatlan felújításával, átépítésével új közösségi tér infrastrukturális fejlesztése valósul meg. A beruházást teljes egészében az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 20 millió forint.

 Nagycsécs Község területén a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása elmaradt a szükségletektől, bölcsőde nem működik a településen. A 3 év feletti gyermekek napközbeni ellátása óvodában és az általános iskolában volt biztosított. Oktatáshoz kapcsolódó közszolgáltatások elérhetősége korlátozott volt, hiányoztak a helyi szükségletekhez alkalmazkodó innovatív és az alternatív elemek. Kevés volt a tanórán kívüli támogató program, a részvételi arányokra is jellemző volt az alacsony látogatottság. Nagycsécsen kedvezőtlen társadalmi hatásként jelentkezik a magas munkanélküliség, magas a hátrányos helyzetű gyermekek száma, a településen élő roma lakosság alacsony iskolázottsága, hiányoznak a gyerekek számára a követendő minták és egyre távolabb kerülnek egymástól az itt lakó hátrányos helyzetű családok más társadalmi csoportoktól. A most záruló pályázat célja a „Jó kis hely” közösségi tér infrastrukturális fejlesztése. Az átépített ingatlan Nagycsécsen a Vasút úton helyezkedik el. Az átépítés során az épület a régivel megegyező, de szerkezetében, fedésében és kialakításában is új tetőszerkezetet kapott. A homlokzat új – a mai kor elvárásának megfelelő – modern hőszigetelt üvegezésű műanyag nyílászáró szerkezetek elhelyezésével, valamint homlokzat és lábazatszigetelés kialakításával korszerűsítésre került. Az épület eredeti első bejárata meg lett szüntetve és a nyugati homlokzaton egy ablak helyén került az új bejárat kialakításra. Az épületen belül két válaszfal lett elbontva és két új válaszfal gipszkarton szerkezet létrehozásával hivatott lesz a külön álló wc helyiséget és a teakonyhát leválasztani az előtértől. A teljes belső térben a villamos és a vízhálózat teljes felújításra került. A fűtési rendszert – melegvizes, radiátoros hőleadókon keresztül – egy új gázkazán látja majd el. A helyiségek padlója teljes egészében új burkolatot kapott, valamint a befejező munkálatok során a belső falak három rétegű festéssel lettek ellátva.

Nagycsécs Község Önkormányzatának a most záruló pályázattal célja egy olyan közösségi tér kialakítása, amely elősegíti a közösség megújulását, fejlesztését, a gyerekes családok ismétlődő körének megtörését, esélyeik tartós és hosszú távú növelését. Az így kialakított közösségi tér arra is lehetőséget ad a szakmai segítésen felül, hogy az ingatlanban a lakhatási körülményekből és az anyagi helyzetből fakadó hiányokat, problémákat is enyhítse a hivatal úgy, hogy biztosítják például a mosási, tisztálkodási, vasalási és varrási lehetőségeket is.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search