“Jó kis hely” közösségi tér létrehozása Vattán!

A napokban záruló beruházás keretén belül meglévő ingatlan felújításával, átépítésével új közösségi tér infrastrukturális fejlesztése valósult meg. A beruházást teljes egészében az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 20 millió forint.

 A most záruló beruházás célja egy már meglévő ingatlan infrastrukturális fejlesztésével „Jó kis hely” közösségi tér létrehozása. A projektnek helyt adó épület (Vatta, Szemere Bertalan út 24.) az 50 – es évekig egyházi iskolaként működött, az Önkormányzat tulajdonába 2014. májusában került, ezen épületben került kialakításra a projektnek helyt adó MAGHÁZ.

Az eredetileg egyházi célra épített épület sem higiéniai, sem műszaki, sem energetikai, sem esztétikai szempontból nem felelt meg az érvényben lévő előírásoknak és a mai kor követelményeinek, e mellett az épület akadálymentes használata sem volt biztosítva. A most megvalósult korszerűsítés és felújítás a belső tereket tekintve a teljes épületre kiterjedt, a külső homlokzat teljes egészében megújult, az udvari bejáratokkal érintett térburkolatok szintén át lettek alakítva. A projekt eredményeként:

• Az épület bejáratai akadálymentesen megközelíthetővé váltak, a kiépített rámpák segítségével.

• Az épületben a külső és belső nyílászárók úgy lettek kialakítva, hogy az akadálymentes közlekedés feltételei mindenütt teljesülnek.

• Az épület udvarán akadálymentes parkoló, valamint két további személygépkocsi-parkoló lett kialakítva.

• Az épületben ki lett alakítva még egy kétnemű vizesblokk is.

• A dél felé eső, alacsonyabb szinten lévő két nagyobb helyiség egyike társalgó, a másik játszó szoba funkciót kapott. A másik két nagyobb helyiség egyikében egy közösen használható teakonyha-étkező lett kialakítva, illetve egy iroda helyiség.

A pályázat keretében beszerzésre került játékkészlet biztosításánál a beszerezett játékeszközök egyaránt megfelelnek a kisgyermekek életkori sajátosságainak, továbbá egészségügyi és pedagógiai szempontoknak is. Beszerzésre kerültek: különböző méretű szegett játszókendők, babák, autók, labdák, képeskönyvek, építőjátékok, mozgásfejlesztők.

A „Jó kis hely” a helyi közösség életében is fontos funkciót tölt be, mivel a közösségi élethez szakmai és infrastrukturális hátteret biztosít, így a település vonzereje, lakosságmegtartó ereje is nő.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search