Biomassza erőmű létesítése a KISERŐ Kft-nél!

A KISERŐ Kft. mint energia szolgáltató a Sajóbábonyi Ipari Parkba települt vállalkozások számára állítja elő a technológiai gőzt jelenleg két földgáztüzelésű kazánnal. A most záruló beruházás keretében a felhasznált földgáz mennyiség jelentős részét szeretnék kiváltani megújuló energiaforrás felhasználásával. A beruházás költségeinek 50%-át a KISERŐ Kft. önerőből finanszírozta, a fennmaradó 149 997 500 forintot az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezte. A projekt összköltsége 299 995 000 Ft.

A KISERŐ Kft. elsődleges célja volt, hogy biomasszát, mint megújuló energiaforrást, erre a célra kifejlesztett, egyedi gőzfejlesztő kazánban tüzelőanyagként hasznosítsa a földgáz fogyasztás csökkentése, illetve nagy részének kiváltása és ennek következményeként a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében.

 A most megépült kazánházban helyet kapott egy korszerű 5 tonna/óra teljesítményű biomassza gőzfejlesztő kazán, melynek fűtése, működtetése egyrészt a szomszédos biodízel alapanyagot gyártó társaság napraforgó feldolgozásból megjelenő melléktermékével, napraforgóhéjjal, illetve erdőgazdálkodás során kitermelt faaprítékkal történik. Jelen beruházásban valósult még meg a tüzelőanyagot előállító berendezés beszerzése, annak befogadására alkalmas épület, továbbá apríték előállító adagoló-tároló csarnok építése, és e technológia kiszolgálását végző gépek beszerzése.

 A korszerű technológia kiépítésével növekszik a rendszer stabilitása, elérhető a gőznyomás-ingadozás csökkentése és maradéktalanul kielégíthetők az eddigi fogyasztók megnövekedett igényei is. A beruházás eredményeképpen négy új munkahely létesült, melyből 1 fő pályakezdő felvételét vállalta a KISERŐ Kft.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search