Mi értelme van eldobni az életet? MINDIG LESZ HOLNAP! I. Rész

Sokan éreztük már, hogy összecsapnak fejünk fölött a hullámok. Sokunk fejében meg se fordult az öngyilkosság, de sajnos vannak olyanok, akik ezt látják egyetlen menekülési útvonalnak. Pedig ez nem menekülés, hanem a lehető legrosszabb „megoldása” a problémáinknak!

„…öngyilkos álmod mások álmodják neked,

jó volna látnod a holnapot, de te ma nem akarsz élni”

(Kovács Ákos: Szívsebész)

Sokan éreztük már, hogy összecsapnak fejünk fölött a hullámok. Sokunk fejében meg se fordult az öngyilkosság, de sajnos vannak olyanok, akik ezt látják egyetlen menekülési útvonalnak. Pedig ez nem menekülés, hanem a lehető legrosszabb „megoldása” a problémáinknak!

Teljesen normális dolog, ha valaki olykor szomorúnak, zaklatottnak vagy boldogtalannak érzi magát bizonyos élethelyzetekben. Ha azonban az efféle érzések nem múlnak el, vagy az embert arra késztetik, hogy öngyilkos legyen vagy kárt tegyen magában, amilyen gyorsan csak lehet, orvosi segítséget kell kérni. Az öngyilkosság gondolata nem múlik el csak úgy magától, segítségért kell fordulni.

Az öngyilkosság olyan szándékosan, közvetlenül és tudatosan okozott halál, mely az egyén saját életének kioltásához vezet.

Több oka is lehet annak, ha felmerül valakiben az öngyilkosság gondolata. A leggyakoribb eset, amikor valamilyen szörnyű élethelyzettel szembesülve úgy érzi, képtelen megbirkózni vele. A legtöbb öngyilkosság konkrét, aktuális eseményekhez vagy helyzetekhez kapcsolódik. Legtipikusabb a stresszes események és helyzetek, a hangulat és gondolkodás megváltozása, az alkohol vagy más egyéb drog fogyasztása, a mentális zavarok és modellnyújtás.

A pszichiátria egyértelműen a kezeletlen depressziót tartja az öngyilkosság legfőbb okának. Ami valóban fönnáll az esetek nagy részében, de meghúzódhatnak a háttérben más, egyéb betegségből vagy krízisből adódó okok is. Ilyen lehet például egy halálos betegség diagnózisának közlése, a hirtelen munkanélküliség vagy a csőd, a haláleset vagy a válás. Ha reménytelennek látszik a jövő, sokan tévesen azt gondolhatják, hogy az öngyilkosság a megoldás. Egyfajta csőlátás alakulhat ki, amikor is az öngyilkosságot vélik az egyedüli kivezető útnak az adott válságos helyzetből.

Genetikai okai is lehetnek az öngyilkosságnak. Akik már megkíséreltek öngyilkosságot, illetve foglalkoztak a gondolatával és ekképp viselkednek, azok esetében nagy valószínűséggel fordult már elő öngyilkosság a családban. Több kutatás szükséges ahhoz, hogy teljes egészében megérthessük ezeket a genetikai összetevőket, de a feltételezések szerint az öngyilkossági hajlam genetikailag összefügghet az illető lobbanékony természetével.

Az öngyilkosság valószínűségét növelhetik a súlyos depressziós tünetek. Ez utóbbi miatt az egyik leglátványosabb változás, az öngyilkosság „tünete” az, ha valaki befelé fordulóbb, rosszabb hangulatú lesz, mint korábban volt. Emellett rengetegen tesznek utalást öngyilkosság előtt arra is, hogy nincs értelme élniük. Adott esetben az érintett kifejezetten a halálvágyról is beszélhet. Tipikusan ilyen az, amikor valaki olyan kijelentést is tehet, amelyben közli, jobb lenne meghalnia. Ezeket a közléseket nem szabad puszta fenyegetésnek tekinteni és felületesen kezelni, azt ugyanis ki lehet mutatni, hogy nagyobb eséllyel követ el öngyilkosságot az, aki korábban utalt ezen vágyára vagy szándékára.

Az elkövetkezendő cikeinkben az öngyilkosság megelőzésével, kezelésével fogunk foglalkozni.

 

KELL Alapítvány

Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a

Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643   E-mail: kosztyuadam@gmail.com

Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

Powered by WordPress | Designed by: Email Search