A lélek és a rák

A pszichoszomatika szerint a betegségek mögött szinte mindig hosszantartó, állandósult vagy rendszeresen visszatérő lelki probléma áll.

„Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell.”

 A pszichoszomatika szerint a betegségek mögött szinte mindig hosszantartó, állandósult vagy rendszeresen visszatérő lelki probléma áll.

Lelki megterhelés az, amit az ember annak érez. Ez lehet például a munkahely elvesztése, szakítás vagy szeretted halála. Nem szabad megfeledkezned róla, hogy a lelki fájdalom nagyobb eséllyel állandósul és okoz bajt, ha elfojtod, nem hagyod gyógyulni, nem beszéled, nem sírod ki. A feldolgozatlan múltbéli sérelmek is képesek megbetegíteni az embert.

A lelki tényezők közül még fontos megemlíteni a gyűlöletet és az irigykedést, melyek eleve elzárkózásra, magányra ítélik az embert, és jó lehetőséget teremtenek a daganatos betegség kialakulásához. A stressz is kiváltó oka lehet a ráknak, hiszen folyamatosan elvonja a figyelmedet önmagadról.

A pszichoszomatika tudományának szakértője, Kalmár János szerint „A stresszes ember mindig más célok érdekében él, és megfeledkezik saját lelki szükségleteiről. Csak kapkodja a levegőt, mégis alig jut oxigénhez. Ez a helyzet is fullasztó elszigetelődést okoz a külvilágtól.”

Nagyobb valószínűséggel az betegszik meg rákban, aki nem tudja, vagy nem meri érvényesíteni érdekeit a környezetével szemben. Folyamatosan ad, ám ehhez képest keveset – vagy lényegében semmit sem – kap.

Talán nem tanult meg elfogadni, esetleg túlontúl kötelességtudó, de az is lehet, hogy egyszerűen az évek során megszokta ezt az állapotot. Ha pedig az adni és a kapni nincs egyensúlyban, az illető frusztrálttá és boldogtalanná válik, aminek első lépésben az immunrendszere látja kárát – innen pedig már csak egy lépés a betegség. Veszélyeztetettnek mondható az is, aki képtelen kilépni valamely nehéz – párkapcsolati, családi, munkahelyi, egzisztenciális – élethelyzetből. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de folyamatosan stresszben él, amihez a legkülönbözőbb negatív érzelmek párosulnak: féltékenység, frusztráció, düh.

A daganatos betegségek nagyon mélyen érintenek minket, – vagy azért mert félünk tőle, vagy azért, mert életünk során személyes tapasztalatunk volt.

A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint a lélek segélykiáltását, a betegség beszél, és elmondja mindazt a lelki fájdalmat, amit a beteg nem tud, nem akar, nem mer szóval kifejezni a környezete felé. Ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, szembesülni  a lelki problémáinkkal  anélkül, hogy nem mást teszünk felelőssé boldogtalanságunkért, betegségükért és nem csak kívülről várjuk a megoldást,  akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészség útjának iránytűje lesz, amely a javunkat szolgálja. Egy tanító, aki segít, ha készek vagyunk tanulni.

Ahogy a tudat képes megbetegíteni a testet, ugyanúgy meg is tudja gyógyítani, ha megengedjük neki. A gondolat ereje segíthet visszanyerni egészségüket. Minden gyógyulás kulcsa a saját tudatunkban van.

Az egészség igazi útja a helyes önismeret, a pozitív gondolkodás, önmagunk és mások elfogadása, valamint a szeretet, a béke, az egyensúly és a harmónia megteremtése lelkünkben.

 Tehát ne csak testünk ápolására fordítsunk hangsúlyt, törődjünk a lelkünkkel is!

KELL Alapítvány

Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a

Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643   E-mail: kosztyuadam@gmail.com

Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

Powered by WordPress | Designed by: Email Search