Tavasszal megkezdődhet a szennyvízberuházás kivitelezése Taktaharkány és Taktaszada községekben

A kivitelező cégek kiválasztása közbeszerzési eljáráson keresztül folyamatban van. A közbeszerzési eljárás lezárulása után megkezdődhetnek az építési munkálatok a községekben.

Az elnyert támogatás haszonélvezője a lakosság lesz, hiszen a csatornázott településre sokkal nagyobb eséllyel érkezik befektető, aki munkahelyeket teremt, valamint a csatornának köszönhetően a talajba szivárgó szennyvíz nem fogja tovább szennyezni a talajt. Az új infrastruktúrának köszönhetően, a beruházás elkészülése után a lakosságnak nem kell közműpótló tárolókban tárolni, és szippantós autóval elszállíttatni a szennyvizet. A projekt megvalósulása nagymértékben hozzájárul a környezet és a talaj megóvásához.

Az elnyert összeg legfőbb haszonélvezője a lakosság lesz, hiszen a csatornázott településre nagyobb eséllyel érkezik befektető, aki munkahelyeket teremt. Továbbá elhangzott, hogy a beruházás az Európai Unió támogatásával, a KEOP program keretében valósul meg, a támogatás összege 1 812 457 269 Ft.

A beruházás várható eredményeképpen Taktaharkányban 4.164 fő lakos számára, illetve Taktaszadán 2.142 fő számára biztosított alapvető kommunális szolgáltatás (összesen 6.306 fő). A megvalósult beruházással a bel- és árvízzel veszélyeztetett Taktaköz két községében oldódik meg a lakossági szennyvíz elvezetése és tisztítása 226,14 ha valamint 153 ha, azaz 379,14 ha összterületen. A teljes lakossági csatornázottság egy olyan halmozottan hátrányos kistérségben valósul meg, ahol alacsony arányú a foglalkoztatottság, magas a munkanélküliek aránya.

A megvalósult beruházás megoldja a magas belvíz miatti nagyon körülményes és költséges lakossági szennyvízelhelyezést, valamint nagyon kedvezően hat a községek környezetére. A csatornákban elvezetett és megtisztított szennyvíz nem szennyezi közvetlen környezetünket, csökken a szennyvíz okozta fertőzések, megbetegedések száma. A lakosság komfortérzete növekszik, a lakások értéke, értékállósága nő. Összességében javul az életminőség és a lakosság elégedettsége.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search