A miskolci Görög Katolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium épületenergetikai fejlesztése!

A most záruló beruházás során a Kollégiumi épület teljes energetikai korszerűsítése valósult meg, melynek során megújult a fűtésrendszer, gazdaságos kazánok szolgáltatják a meleg vizet, valamint az épület külső hőszigetelésével együtt megtörtént a külső nyílászárók cseréje is. A projekt célja, hogy a most felújított épület mind épületfizikai, mind fűtési paraméterei megfeleljenek az előírt szabványoknak. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezi, a projekt összköltsége 16 013 666 Ft.

 A Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium közel a Miskolci Egyetemhez, Miskolctapolcán található üdülőövezetben. Az intézmény 1997. szeptember 1-én a Görömbölyi út 24 szám alatt található épületben kezdte meg működését, olyan keresztény hallgatóknak biztosít kollégiumi férőhelyet a tanulmányaik ideje alatt, akik számára a családias hangulat és szép környezet mellett fontos a hitük megtartása és megerősítése is. A kollégium megalapításának célja a görögkatolikus keresztény értelmiség nevelése volt, mely saját szakterületén magas színvonalon tudja hatékonyan és elkötelezetten képviselni, továbbadni a hitét.

Az épület épületenergetikai szempontból nem felelt meg a mai kor elvárásainak, a fűtéshez használt kazán, illetve a meleg víz előállítására szolgáló bojler 30-40 évvel ezelőtti technikai színvonalat képviseltek, rossz hatásfokuk miatt a fűtés és vízmelegítés költségei több millió Forintra rúgtak évente. A most záruló beruházás során felújításra került a teljes fűtésrendszer, melyet egy kondenzációs kombi kazán és egy zárt égésterű öntöttvas kazán fog kiszolgálni. A melegvíz hálózat is megújult, azt a már említett kondenzációs kazán fog ellátni, kiépítésre került egy indirekt fűtésű 1000 literes tartály is. Az épület külső homlokzati hőszigetelést, födémszigetelést és tetőszigetelést is kapott, a most lecserélt külső nyílászárók megfelelnek a jelenlegi előírásoknak és elvárásoknak. A beruházásnak köszönhetően az épület energetikai besorolása „F”-ről „A” kategóriára javult, előzetes számítások alapján az eddigi energiafelhasználás mintegy feléből biztosítható lesz a Kollégium fűtése és melegvíz ellátása.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search