Önkormányzati épületek energetikai fejlesztése Cigándon!

A most záruló beruházás keretében Cigánd Város Önkormányzat tulajdonában lévő Polgármesteri Hivatal és az étkezde energetikai korszerűsítése valósult meg, melynek köszönhetően csökkenni fognak a helyi Önkormányzat működési és fenntartási költségei. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége 49,61 millió forint.

 Magyarország a felhasznált energia több mint 75%-át importálja. Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében [2010-2020] a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolta fel, mely ennél magasabb, 14,65 %-os részesedés elérését is lehetővé teszik, ezáltal is ösztönözve a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, hozzájárulva a zöldgazdaság fejlesztéséhez.

Mind a Polgármesteri Hivatal, mind az étkezde épületei energetikai szempontból elavult állapotban voltak, gazdaságos üzemeltetésük már nem volt biztosítható. A pályázat keretén belül megtörtént mindkét épület utólagos külső hőszigetelése, az elavult nyílászárók helyére modern kétrétegű, argon gázzal töltött üvegezésű ablakok kerültek, valamint megtörtént a padlásfödém hőszigetelése is. Mindkét épület elavult gázkazánja le lett cserélve, a Polgármesteri Hivatalban modern kondenzációs kazán került beépítésre, az étkezdében egy új biomassza kazán fogja a fűtőrendszert kiszolgálni. Mindkét épületben a radiátor szelepeket termosztatikus kivitelűre cserélték a jobb szabályozhatóság érdekében. A Polgármesteri Hivatal épületére kettő darab napkollektor lett telepítve mely a használati melegvíz termelésbe fog besegíteni.

A most megvalósult beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkent az épületek üvegházhatású gázkibocsátása, a fejlesztés hozzájárul az Önkormányzat működési és fenntartási költségeinek csökkentéséhez, ezáltal Cigánd Város Önkormányzatának gazdasági stabilitása növekszik. A megújuló energia felhasználásának mértékével csökken a nem megújuló, fosszilis energiahordozók felhasználása, mely hosszútávon biztosítja egy élhető környezet fenntartását. A beruházás közvetett hatása, hogy a megújuló energia felhasználása bekerül a település köztudatába, ezáltal növekszik az itt élők környezettudatossága is.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search