Önkormányzati épületek energetikai fejlesztése Hernádkak Községben!

A hamarosan záruló beruházás keretében Hernádkak Önkormányzat tulajdonában lévő-Polgármesteri Hivatal, valamint az általános iskola épületeinek energetikai korszerűsítése valósul meg, melynek köszönhetően csökkenni fognak a helyi Önkormányzat működési és fenntartási költségei. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezi, a projekt összköltsége 69,44 millió forint.

 Magyarország a felhasznált energia több mint 75%-át importálja. Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján hazánkban 2020-ra a megújuló energiaforrások részaránya legalább a 13%-ot el kell, hogy érje a bruttó végső energiafogyasztásra vetítve. A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében [2010-2020] a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolta fel, mely ennél magasabb, 14,65 %-os részesedés elérését is lehetővé teszik, ezáltal is ösztönözve a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, hozzájárulva a zöldgazdaság fejlesztéséhez.

A polgármesteri hivatal egy épületből áll, melynek fűtéséről saját kazánházban egy elavult régi gázkazán gondoskodik. A napokban záruló pályázat keretén belül megtörténik az épület gépészeti felújítása, külső homlokzati falak és a padlásfödém szigetelése, valamint a külső nyílászárók cseréje. A projekthez kapcsolódóan, az Önkormányzat vállalja, hogy projekt zárása után a jelenleg üzemelő gázkazánt korszerű biomassza hőtermelőre cseréli a saját költségén. Az iskola egy épületet alkot a tornacsarnokkal, melyben – az épület középső részét leszámítva – régi, elavult fa nyílászárók találhatóak, melyek cseréje idő- és szükségszerű volt. Megtörténik még az épület külső, valamint a padlásfödém hőszigetelése, valamint a kazánház felújítása, hogy az intézményt gazdaságosan lehessen üzemeltetni és megfeleljen a vonatkozó energetikai előírásoknak.

A hamarosan megvalósuló beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken az épületek üvegházhatású gázkibocsátása, a fejlesztés hozzájárul az Önkormányzat működési és fenntartási költségeinek csökkentéséhez, ezáltal Hernádkak Önkormányzatának gazdasági stabilitása is növekszik. A megújuló energia felhasználásának mértékével csökken a nem megújuló, fosszilis energiahordozók felhasználása, mely hosszútávon biztosítja egy élhető környezet fenntartását. A beruházás közvetett hatása, hogy a megújuló energia felhasználása bekerül a település köztudatába, ezáltal növekszik az itt élők környezettudatossága is.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search