Energiahatékonysági fejlesztések előkészítése az Egri Főegyházmegye épületein!

A napokban záruló projekt célja az Egri Főegyházmegye által üzemeltetett, közfeladatot ellátó épületeinek energetikai felmérése, rangsorolása, majd a kiválasztott épületek energiahatékonysági fejlesztéseihez szükséges tervezési, előkészítési feladatok megvalósítása. A most megvalósuló beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Környezet és Energia Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi. A projekt összköltsége: 72,76 millió forint.

A most megvalósult pályázati konstrukció célja egyrészt a pályázó szervezet vonatkozásában értelmezett épületállományi kataszter (azaz nyilvántartás) létrehozása, továbbá a kataszterben található épületek közül a közfeladat-ellátással foglalkozók, meghatározott szempontrendszer szerinti rangsorolása, és a kiválasztott épületek energiahatékonysági fejlesztéseihez szükséges tervezési, előkészítési feladatok megvalósítása. Az előkészített projektek fizikai megvalósítására a 2014-2020 közötti időszakban kerül sor a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program (továbbiakban KEHOP) keretén belül. Az Egri Főegyházmegye fenntartásában jelenleg 48 köznevelési intézmény, megközelítőleg 70 feladat ellátási helyen működik Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. A most záruló projekt célja a szervezethez tartozó épületállományi kataszter, létrehozása, az épületek meghatározott szempontrendszer szerinti rangsorolása, a kiválasztott épületek energiahatékonysági fejlesztéseihez szükséges tervezési, előkészítési feladatok megvalósítása. A projekt megvalósítás fázisai:

  • I. fázis: épületállományt felmérő adatbázis létrehozása 48 ingatlan adatainak szerepeltetésével,
  • II. fázis: a közfeladatot ellátó ingatlanok energetikai tanulmányának elkészítése
  • III. fázis: energetikai megtakarítási rangsorolás alapján 10 darab ingatlan engedélyes és kiviteli terveinek elkészítése.

 A projekt keretében 10 darab közfeladatot ellátó intézmény energetikai felújítás terveinek elkészítésével az épületeket fenntartó Egri Főegyházmegye költségei jelentősen csökkennek, javul a hatékonysága és ezáltal a munkahely megtartó képessége. Az ingatlanok kívülről is megújulnak, melyek javítják az intézményeknek otthont adó települések képét, így a helyi lakosok elégedettségét is.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, Kohéziós Alap Társfinanszírozásával, a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search