A Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, valamint a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola épületeinek energetikai korszerűsítése

A most induló beruházás keretén belül a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola épületének energetikai fejlesztése valósul meg. A beruházást teljes egészében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 275,1 millió forint.

A most kezdődő projekt keretében Tiszaújváros Város Önkormányzata tulajdonában lévő Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola épületének energetikai fejlesztése valósul meg. A több évtizede épült intézmények különböző fejlesztéseken estek át, mégis napjainkra energetikai szempontból elavulttá váltak, az energiaköltségek nagy terhet jelentenek a működtetés területén.

A beruházás során az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

  • külső homlokzati szigetelés és színezés mindkét oktatási intézményben;
    • 8 kW teljesítményű napelemes rendszer telepítése a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületére;
    • lapos tető hő- és vízszigetelése mindkét oktatási intézményben;
    • villámvédelemmel kapcsolatos munkálatok mindkét oktatási intézményben;
  • projektarányos akadálymentesítés a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületében.

Az előzetes energetikai felmérések alapján az intézmények állapota, energetikai jellemzői alapján FF (gyenge) energetikai besorolásba esnek az épületek, melyek a tervezett fejlesztések révén CC, illetve DD energetikai besorolásba kerülnek, ami jelentős megtakarítást eredményez a működtetés során. A beruházás közvetlen elvárt eredménye az energiahatékony üzemeltetés megvalósítása, közvetett eredménye pedig a fenntartás költségcsökkentése. A költségcsökkenésen túl a környezettudatosság a másik meghatározó cél, a korszerűsítés hatására fajlagosan nagymértékben csökken az üvegházhatás kialakulásáért felelős gázok mértéke. A projekt további eredményeképpen mindkét iskola külső homlokzata megújul, mely hozzájárul az itt tanuló diákok, valamint az itt dolgozók komfortérzetéhez, a felújított homlokzat javítja a városképet, mely jelentősen növeli a helyi lakosok megelégedettségét, a város népességmegtartó erejét.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search