A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda Weöres Sándor Tagóvodájának Fejlesztése

A hamarosan záruló projekt célja az Egri Főegyházmegye által üzemeltetett, miskolci Weöres Sándor Katolikus Óvoda felújítása, fejlesztése. A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi, a projekt összköltsége: 100 millió forint.

 Az óvodai épület tulajdonosa Miskolc Megyei Jogú Városa, az intézmény fenntartója az Egri Főegyházmegye. Az óvoda 1961-ben épült, földszintes magastetős épület, három csoportszobával és egy tornaszobával kialakítva, mely az eltelt időszak alatt minimális mértékben lett csak felújítva. Az épületgépészeti és épületvillamossági rendszerek, közműbekötések elavultak voltak, a mindennapi működésben jelentkező hibákat a korszerűtlen rendszerek okozták. Az óvoda két nem akadálymentes személybejárattal rendelkezett, a tornaszoba csak csoportszobán keresztül volt megközelíthető, az intézményben nem volt akadálymentes mosdó, öltöző. Az egyik csoportszobához tartozó fürdő még az épület építésekor lett kialakítva, a másik két csoportszobához tartózó fürdők 17 éve fel lettek ugyan újítva, de a mai elvárásoknak már ezek sem feleltek meg. Az épületben nem volt logopédiai szoba. Az intézménynek helyet adó épület falai nem voltak szigetelve, nyílászárói elöregedtek, korszerűtlenek voltak, akárcsak a fűtésrendszer, fenntartása gazdaságtalan, költséges volt.

A most záruló beruházás során a külső falazat 10 cm vastag szigetelést kapott, az elöregedett ablakok-ajtók modern, műanyag szerkezetű nyílászárókra lettek cserélve. A két személybejárat akadálymentesítése rámpával került kialakításra, a csak csoportszobán át megközelíthető tornaszoba a folyosóról válaszfal átalakításokkal lett elérhető, az itt található gyerekmosdó és öltöző felújításra került. A tornaszobához kialakított fürdő elbontásra került, a megújult épületben a padlásfeljáró alatti kis wc-mosdó lesz használható. A korábban előkészítő, majd öltözőként is funkcionáló helyiségben lett kialakítva a logopédiai szoba, akadálymentes mosdó és öltöző került kialakításra, a személyzeti öltözőben egy új mosdó lett beépítve. Az épület víz-szennyvíz, gáz, villamos és fűtésrendszer hálózata felújításra, modernizálásra került, a pályázat keretén belül a szaktantermek felszereltségi hiányosságai pótlásra kerültek, illetve megtörtént a kapacitásbővítéshez igazodó eszközbeszerzés is.

A most záruló projekt célja az egészséges, biztonságos és motiváló környezet kialakítása a gyermekek számára, a beruházás hozzájárul a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez, ezáltal a foglalkoztatás növeléséhez és az óvodai ellátáshoz való jobb hozzáféréshez.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search