Az Egészségház és az Ófalui Óvoda energetikai korszerűsítése Sajóbábonyban!

A hamarosan záruló projekt célja az Egészségügyi Központ, valamint a Sajóbábonyi Szivárvány Óvoda energetikai korszerűsítése, fejlesztése. A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi, a projekt összköltsége: 73,55 millió forint.

 A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez, az intézkedés átfogó célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

A most záruló beruházás keretén belül az Egészségügyi Központ, valamint a Sajóbábonyi Szivárvány Óvoda energetikai fejlesztése valósult meg. Előzetes felmérések alapján az Egészségügyi Központ épülete GG (átlagost megközelítő), míg a Szivárvány Óvoda épülete JJ (kiemelkedően rossz) energetikai besorolást kapott, ezért magas volt az intézmények károsanyag kibocsátása, fenntartásuk jelentős terhet rótt a Város Önkormányzatára. A hamarosan befejeződő projekt során mindkét ingatlanon megvalósult az ingatlanok homlokzati és padlásfödém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése, hőszivattyús rendszer kiépítésével és az ahhoz kapcsolódó egyéb rendszerelemekkel. A fűtéskorszerűsítés keretében, a követelményeknek megfelelő radiátorok hőszabályzóval lettek ellátva, valamint szükség szerint a régi, elavult radiátorok cseréje is megtörtént, amelyek helyére már új, hőszabályzós radiátorok kerültek beszerelésre. Az épületek tetejére a hőszivattyús rendszer energiafelhasználását kompenzáló napelemek lettek telepítve, amelyekkel a létesítmények energiahasználatát (CO2 kibocsátás csökkentése) és ennek költségét is csökkenteni lehet. A pályázatban megvalósuló energetikai korszerűsítésekkel az Egészségügyi Központ és a Sajóbábonyi Szivárvány Óvoda energetikai besorolása AA++ (minimális energiaigényű) besorolásra módosult.

A hamarosan záruló fejlesztéssel Sajóbábony Város Önkormányzata hozzájárul az épületek gazdaságosabb fenntartásához, egységes településkép létrehozásához, a település lakossága szempontjából egy élhetőbb környezet kialakításához, valamint az érintett épületekben lévő szolgáltatások színvonalának emeléséhez. Mivel az épületek a nagyközönség számára látogathatóak lesznek, ez nagy mértékben elősegíti a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search