Energetikai korszerűsítés az Alarm Elektronika Kft-nél!

A hamarosan záruló projekt során az ALARM ELEKTRONIKA Kft. székhelyekén funkcionáló épület és gazdasági épület energetikai felújítása és korszerűsítése valósult meg. A beruházás 45%-át a vállalkozás önerőből finanszírozta, a fennmaradó 5,58 millió forintot a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatás fedezi, a projekt összköltsége: 10,15 millió forint.

 A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által 2019.10.01-jén meghirdetett Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása című felhívása alapján az ALARM ELEKTRONIKA Kft. 2020.09.09-én sikeres támogatási kérelmet nyújtott be Energetikai korszerűsítés az Alarm Elektronika Kft-nál címmel. A pályázat keretén belül a vállalkozás energiafelhasználás tekintetében korszerűtlen telephelyén lévő központi irodája és gazdasági épülete került komplex energetikai felújítás alá.

Az 1990-ben épült ingatlanon nagyobb horderejű energetikai fejlesztésre nem került sor, a meglévő, szigeteletlen fal nem biztosítja az energia hatékony működéshez szükséges hőátbocsátási tényezőt. A most záruló fejlesztés keretében a meglévő vakolat meghagyásával a külső homlokzat 252 m2-en 15 cm-es EPS lapokkal került borításra. El kellett végezni a fa és PVC nyílászárók cseréjét, mivel ezek hőátbocsátási tényezője nem volt megfelelő, így a régiek helyére új, korszerű műanyag nyílászárók lettek beépítve. A fejlesztés keretében összesen 20,2 m2 hőszigetelt, fokozott légzárású műanyag ablak és dupla bejárati ajtó került beépítésre, 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel. Az árnyékolást, mint plusz hő-, hangszigetelési tényezőt, redőny felszerelése biztosítja. A projekt kiterjedt az épület fűtési rendszerének fejlesztésére is. A meglévő, elavult és nem megfelelő hatásfokkal bíró 1 db gázkazán helyett korszerű, 1 db modern kondenzációs kazán, 14 kW teljesítményű gáz fűtőkazán került beépítésre, és a cserépfedésű tetőn 5 kWp teljesítményű napelemes rendszer lett telepítve, így megújuló energia felhasználását is lehetővé teszi a projekt.

A fejlesztés eredményeként a telephely téli hővesztesége és nyári túlmelegedése is csökken, ezáltal az itt dolgozók komfortérzete emelkedik, miközben az épület energia felhasználása csökken, az ingatlan eredetileg GG és HH energetikai besorolása CC minősítésűvé válik. A most záruló beruházás elsődleges célja az épület éves energiafelhasználásának és üzemeltetési költségének, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, illetve, hogy az épület a korszerűsítés után megfeleljen a jelenleg érvényben lévő költségoptimális követelményeknek.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search