A Miskolci Egyházmegye épületeinek energetikai korszerűsítése!

A most induló projekt célja a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő épületeinek energetikai felújítása A beruházás 1,4%-át a Miskolci Egyházmegye önerőből finanszírozza a további 224 millió forintot a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi, a projekt összköltsége: 227,18 millió forint.

 Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. Az Európai Parlament és a Tanács energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelve előírja az uniós tagállamok számára, hogy 2014-2020 között végsőenergia-fogyasztásuk legalább 1,5 százalékának megfelelő új energia-megtakarítást kell elérniük évente a 2013. január 1-jét megelőző három év átlagában. Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik, ezért kiemelten fontos a hagyományosan sok energiát felhasználó közintézmények energetikai felújítása, korszerűsítése.

A most induló projekt célja a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő épületeinek energetikai felújítása. A most kezdődő fejlesztés az alábbi 3 helyszínen valósul meg:

1. Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium (Miskolc, Görömbölyi u. 23. hrsz 46097.), a meglévő épület energetikai besorolása jelenleg CC, fejlesztést követően BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) lesz,

2. Szent Anna Szeretetotthon (Ózd, Susa út 23-24. hrsz 12019/A.), a meglévő épület energetikai besorolása jelenleg EE, fejlesztést követően BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) lesz,

3. Görögkatolikus Intézmény és Iroda (Encs, Deák Ferenc út 2. hrsz 977/4.), a meglévő épület energetikai besorolása jelenleg FF, fejlesztést követően BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) lesz.

A projekt során megvalósul a külső nyílászárók cseréje, külső homlokzati hőszigetelés, padlásfödém szigetelése, fűtési rendszer korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése.

A fenntartási, működtetési és üzemeltetési feladatok és költségek csökkenése mellett, a korszerűsített épülettel a Miskolci Egyházmegye hozzájárul a modern szociális ellátási infrastruktúra megteremtéséhez, a környezeti terhelés csökkentéséhez az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklésével és a felhasznált fosszilis anyagok mennyiségének csökkentésével.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, Kohéziós Alap Társfinanszírozásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search