A Miskolci Egyházmegye épületeinek energetikai korszerűsítése!

A most záruló projekt célja a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő épületeinek energetikai felújítása A beruházás 1,4%-át a Miskolci Egyházmegye önerőből finanszírozta a további 224 millió forintot a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi, a projekt összköltsége: 227,18 millió forint.

 Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. Az Európai Parlament és a Tanács energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelve előírja az uniós tagállamok számára, hogy 2014-2020 között végsőenergia-fogyasztásuk legalább 1,5 százalékának megfelelő új energia-megtakarítást kell elérniük évente a 2013. január 1-jét megelőző három év átlagában. Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik, ezért kiemelten fontos a hagyományosan sok energiát felhasználó közintézmények energetikai felújítása, korszerűsítése.

A most záruló projekt célja a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő épületeinek energetikai felújítása. A most befejeződő fejlesztés az alábbi 3 helyszínen valósult meg:

1. Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium (Miskolc, Görömbölyi u. 23. hrsz 46097.), az épület energetikai besorolása CC volt, fejlesztést követően BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) lett,

2. Szent Anna Szeretetotthon (Ózd, Susa út 23-24. hrsz 12019/A.), az épület energetikai besorolása EE volt, fejlesztést követően BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) lett,

3. Görögkatolikus Intézmény és Iroda (Encs, Deák Ferenc út 2. hrsz 977/4.), az épület energetikai besorolása FF volt, fejlesztést követően BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) lett.

A projekt során megvalósult a külső nyílászárók cseréje, külső homlokzati hőszigetelés, padlásfödém szigetelése, fűtési rendszer korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése.

A fenntartási, működtetési és üzemeltetési feladatok és költségek csökkenése mellett, a korszerűsített épülettel a Miskolci Egyházmegye hozzájárul a modern szociális ellátási infrastruktúra megteremtéséhez, a környezeti terhelés csökkentéséhez az üvegház hatású gázok kibocsátásának mérséklésével és a felhasznált fosszilis anyagok mennyiségének csökkentésével.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, Kohéziós Alap Társfinanszírozásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search