Hamarosan véget ér Szomolya, Ároktő, Sajóhídvég, Vatta, Tiszavalk Települések energetikai fejlesztése!

A hamarosan záruló projekt célja Szomolya, Ároktő, Sajóhídvég, Vatta, Tiszavalk települések önkormányzatai által üzemeltetett épületek energetikai korszerűsítése, fejlesztése. A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi, a projekt összköltsége: 257,99 millió forint.

 A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez, az intézkedés átfogó célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

A megvalósult beruházás során a projektben részt vevő Önkormányzatok tulajdonában álló, összesen 6 db önálló energetikai rendszerrel rendelkező épület energetikai korszerűsítése valósult meg konzorciumi együttműködés keretén belül. Energetikai korszerűsítésre került:

  • Ároktő Gyerekház
  • Sajóhídvég Polgármesteri Hivatal és Házasságkötő terem
  • Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola Szemere Bertalan Tagiskolája (Vatta)
  • Tiszavalk Idősek Otthona
  • Bükkalja Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolája
  • Szomolyai Cseresznyeszem Óvoda

 A pályázat keretén belül az itt felsorolt épületek külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése (utólagos homlokzati és födém hőszigetelés, nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése), fűtési, használati melegvíz rendszerek korszerűsítése valósult meg, az épületeken napelemes rendszerek telepítésével lett biztosítva a megújuló energia használata, a környezetterhelés csökkentése.

A hamarosan befejeződő fejlesztéssel a projektben részt vevő Önkormányzatok hozzájárulnak az épületek gazdaságosabb fenntartásához, egységes településkép létrehozásához, a település lakossága szempontjából egy élhetőbb környezet kialakításához, valamint az érintett épületekben lévő szolgáltatások színvonalának emeléséhez. Mivel az épületek a nagyközönség számára látogathatóak, ez nagy mértékben elősegíti a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search