Második Esély Gimnázium

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül a dr. Ámbédkár Gimnázium ózdi tagozata 75 072 628 Ft támogatást nyert „Második esély gimnázium szakiskola és felnőttoktatási általános iskola Ózdon” címmel.

A 2012 . június 31-ig tartó projekt keretein belül hátrányos helyzetű tanulókat segítenek eljutni az érettségi vizsgáig, a tehetséges fiatalokat pedig felsőfokú tanulmányok megkezdésére ösztönzik.

– A hozzánk érkezőknél a motiváció és a tudás közvetítése egyaránt feladat– emelte ki Döme Zsuzsanna, pedagógiai vezető – ,diákjaink többnyire alulértékelik magukat és olyan szemlélettel érkeznek hozzánk, amelyben nem fontos a tanulás, az érettségi, a főiskola pedig elérhetetlennek tűnik. Törekszünk megismerni diákjainkat, s a motiváció mellett pótolni az alapműveltség hiányosságait. Előkészítő év során a fejlesztés mellett a diákok kiemelt óraszámban tanulnak angolul is.

Az ózdi képzésben közel száz diák kapott újabb esélyt. Az őket oktatók az uniós támogatásból speciális továbbképzéseken vehetnek részt.

- A klasszikus frontális oktatási módszer nem elegendő, nem elég hatékony. Az oktatók képzései között szerepel waldorf és bothmer tréning, projekt módszer,  kooperatív pedagógia, e-learning. Az alternatív megközelítések kiegészítik az eddigi módszereket. Cél: minél többeket visszavezetni az iskolába, műveltséghez, esélyekhez, sikerekhez juttatni. Minden diákunkra büszkék vagyunk, az érettségizettek mellett például Dr Ámbédkaros ózdi gimisek nyertek országos filmes versenyt Ne ítélj, hogy ne ítéltess című ötletükkel: Lázár Jusztina, Farkas Georgina, Pap Zsolt, Varga József, Váradi Tibor (Social Transport- Társadalmi célú hirdetés). Budai Judit a nyári Disputa Táborban szerepelt ügyesen, Berki Zsanett, Gáspár Bettina, Csipkés Tamás, Varga József, tavaly óta résztvevői egy  ózdi helytörténeti diákkutatásnak..

Idén színházlátogatás, tánc, filmes műhely, könyvtárfoglalkozás, emberjogi képzés is indul.

-Még ezernyi tervünk van, hiszen a változatos tevékenységek, túllépve a szűken értelmezett iskolai kereteken hatékonyabbá teszik az iskolai tudás átadását is. Buddhistaként és tapasztalataink alapján abban hiszünk, hogy a fejlődés mindenki (így a diákok és a tanárok) számára is a legmegfelelőbb út!

Powered by WordPress | Designed by: Email Search