Településrekonstrukció az árvíz sújtotta Sajókeresztúron!

A most záruló beruházás célja a Szabadság utcán az árvíz okozta károk helyreállítása, a csapadékvíz megfelelő befogadó történő elvezetése. A beruházás költségeinek 5 %-át Sajókeresztúr Község Önkormányzata önerőből finanszírozta, a fennmaradó 42 506 796 Forintot az Új Széchenyi Terv Észak Magyarországi Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezte. A projekt összköltsége: 44 743 996 Ft.

2010 májusában a nagy esőzések telítették a talajt, megemelték az élővízforrások szintjét és az időszakos vízfolyások medreiben is egyre nőtt a vízmennyiség. A Szabadság utca a település egyik legveszélyeztetettebb utcája. Az ár levonulása után vált bizonyossá, hogy az utcában az útburkolatot és az útpadkát fel kell újítani.

A beruházás során csapadékvíz-elvezető csatorna épült a Szabadság utcában, megépült egy árvízkizáró csőzsilip, mellyel elkerülhető egy 2010-es árvízhez hasonló helyzet kialakulása. Megtörtént az árvízi védekezéskor megsérült út és járda rekonstrukciója, valamint az útpadka rendezése is.

A most megvalósított beruházással csökken a rendkívüli esőzések miatti árvízi kockázat, nő az érintett lakosság biztonságérzete, a Szabadság utcán élők részére kedvezőbb környezet lett kialakítva.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search