PTSD vagyis possztraumás stressz szindróma 2

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) rendkívül romboló hatású lehet. Habár ezt a betegséget főként háborús veteránokkal szokták kapcsolatba hozni, bárkinél – aki átélt valamilyen félelemkeltő eseményt vagy megpróbáltatást, melynek része valamilyen fizikai vagy lelki trauma – kialakulhat PTSD.

A PTSD-t okozó traumatikus események közé tartoznak az erőszakos, személy elleni támadások, természeti vagy ember által előidézett katasztrófák, balesetek, háború és katonai támadás.

Mit is jelent tulajdonképpen ez a hazánkban mostanában bevezetett és lassan közismert mozaikszó: a PTSD?

Olyan feldolgozatlan traumát, amit már esetleg elfelejtettünk vagy nem tudtuk feldolgozni. Olyat, ami nyomaszt minket, feszít “ott a gyomorszájnál”, szorongóvá tesz. Esetleg éjszakai légszomjat vagy szívszorító fájdalmat is érez az ember.

Számos esetben nagyon rossz negatív “minta” az, ami miatt “nem normálisan” kezdünk el viselkedni, amikor a PTSD jegyei megmutatkoznak rajtunk, szokatlan és nem ismert élethelyzetben – elsősorban negatív, tragikus élethelyzetünkben.

Sok-sok negatív tapasztalat és negatív “katarzis” az, amit minden ember átél megszületése pillanatától kezdve. Sőt gyakorta már az anyaméhben is szenvedhetünk el negatív eseményt. Ezek pedig csak rakódnak és rakódnak az emberi lélek tudatalatti fiókjaiba és egyszer csak “tele lesz a fiók”. Dr. Szombathy Ágnes a Jungi Pszichoterápiás Egyesület elnöke hasonlata szerint “Az elfojtott komplexusok olyanok, mint a labda, amit víz alá nyomtunk és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy lent is tartsuk. Azonban a természet törvényét mi sem szeghetjük meg, így a labdát szorító kezünk elfárad és elgyengül. Ekkor olyan mértékben kap erőt a labda a víz alatt, hogy hatalmas erővel tör fel a felszínre és “keményen orrba vágja” az illető elnyomót”

Ez történik velünk is. Annyira elnyomjuk sok-sok negatív érzelmünket, fájdalmunkat, hogy egyszer csak a lélek nem bírja a terhet és elfárad. Ekkor egyszerre törnek fel a sokáig, gyakorta évekig elnyomott fájdalmak, érzelmek, események. A LÉLEK MÁR NEM TUD MIT TENNI ” darabokra törik”, mint egy tükör és az ember kezdheti újra felépíteni, mint mozaik darabkákat, a lelke apró szilánkjait.

Ugye milyen ismerős mindannyiunk számára? Ez a PTSD, amit ha nem gyógyítunk meg, akkor lelkünk a testünkhöz fordul és már organikus, vagyis szervi betegségben jelzi “összetört” darabjainak fájdalmát.

KELL Alapítvány

Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a

Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643   E-mail: kosztyuadam@gmail.com

Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

 

Powered by WordPress | Designed by: Email Search