Zárul a sajókazai Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése!

A most záruló projekt célja a Sajókazai Általános Iskola épületének teljes energetikai korszerűsítése, így járulva hozzá az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozásához. Cél egy olyan épület kialakítása volt, melynek épületfizikai és fűtési paraméterei mind-mind megfelelnek az előírt szabványoknak. A beruházás költségeinek 15 %-át Sajókaza Község Önkormányzata önerőből finanszírozta, a fennmaradó 60 733 787 Forintot az Új Széchenyi Terv Észak Magyarországi Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezte. A projekt összköltsége: 71 451 514 Ft.

A 60 éve létesített iskola az akkori szabványok és előírások szerint lett építve, ezért a mai, sokkal szigorúbb előírásoknak nem felelt meg, illetve az energiaárak növekedése miatt az épület fűtése indokolatlanul költségessé vált. Az összes nyílászáró cseréje már megtörtént egy korábbi beruházás révén, ezek mind megfelelnek a vonatkozó előírásoknak. A kazánházból elbontott négy darab gázkazán üzemeltetése ugyanúgy gazdaságtalan volt, mint a használati meleg vizet adó kettő darab villanybojler. A körülbelül 30 éves üzem során a csővezetékek, radiátorok és szerelvények elhasználódtak, elkorrodálódtak, csurogtak, csepegtek, hidraulikailag szabályozhatatlanok voltak.

A beruházás közvetlen célja volt a meglévő épület gazdaságtalan üzemeltetési feltételeinek megszüntetése, melynek érdekében megtörtént a külső falak hőszigetelése, a fűtő és használati meleg víz rendszer cseréje, felújítása, az elavult gázkazánokat korszerű megújuló tüzelő anyagot használó pelletkazánra cserélték le. A most megvalósult projekt eredményeképpen az energiafelhasználás, üzemeltetési költségek, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása is jelentősen csökkent.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search