Az Ózdi Görög Katolikus Egyházközség Parókia és Közösségi Ház energetikai korszerűsítése!

A most záruló projekt keretén belül valósult meg az Ózdi Görög Katolikus Egyházközség Parókia és Közösségi ház épületek nyílászáróinak cseréje és a fűtésrendszer korszerűsítése. A beruházás 26%-át az Egyházközség önerőből finanszírozta, a fennmaradó 8 939 566 Forintot az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 12 080 494 Ft.

Az Ózdi Görög Katolikus Egyházközség Parókia épülete és a Közösségi Ház 1993-94-ben épült. Bár az épület határoló szerkezeteinél viszonylag korszerű anyagok lett felhasználva, azok hőátbocsátási tényezői nem érik el a vonatkozó rendeletekben meghatározott értékeket, különösen rossz minőségűek voltak a nyílászárók. Az épület fűtését közel 20 éves földgáz kazánokkal biztosították, hatásfokuk messze elmaradt napjaink modern gázkazánjaitól, emiatt az épület fűtési költségei az indokoltnál magasabbak ami felvetette épületenergetikai korszerűsítés megvalósítását.

 A fejlesztés során beépítésre került egy kondenzációs kazán mely a fűtésrendszert szolgálja ki, a használati melegvíz előállításáról egy különálló kombi kazán gondoskodik. A beépítésre került új nyílászárók a mai kor igényeinek mindenben megfelelő modern szerkezetűek, hőszigetelő üvegezéssel ellátottak hőátbocsátási tényezőjük mintegy harmada az eredeti ajtóknak és ablakoknak. Az előzetes számítások alapján a most befejezett fejlesztéssel éves szinten majd 150 GJ energia takarítható meg, minek következtében csökken az épület szennyezőanyag kibocsátása, a kevesebb gázfelhasználásnak köszönhetően a fűtés és használati melegvíz előállítására is majd fél millió Forinttal kevesebbet kell költenie a Parókiának.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search