A GYERMEKI SZORONGÁS

Mindenki szokott időnként szorongani, ami teljesen normális dolog. Sőt, egy bizonyos mértékű szorongás jótékony hatású is lehet, segíthet megküzdeni a valós veszélyekkel, és motiválhatja az embert, hogy kiválóan teljesítsen mind a munkahelyén, mind az otthonában.

Mindenki szokott időnként szorongani, ami teljesen normális dolog. Sőt, egy bizonyos mértékű szorongás jótékony hatású is lehet, segíthet megküzdeni a valós veszélyekkel, és motiválhatja az embert, hogy kiválóan teljesítsen mind a munkahelyén, mind az otthonában.

Az elmúlt évtizedekben azonban ugrásszerűen megnőtt a szorongásos tünetekkel küszködő emberek száma. Még azok is, akik általában jól kezelik a szorongató helyzeteket, az életük során egyre gyakrabban kerülnek rossz mentális állapotba, melynek okaként a szorongást, félelmet jelölik meg.

Mindez egy a családot érintő, gyógyíthatatlan betegség okozta trauma esetében sokkal fokozottabban jelenhet meg életünkben. Miközben soha nem tapasztalt információözönben élünk, egyre kevesebb az igazi információnk a saját helyzetünkről, a sorsunkat befolyásoló tényezőkről. Rettegünk a kiszámíthatatlantól, a tehetetlenség érzése félelemmel tölt el. Nem csoda, ha szorongunk, ha félünk. Nincs mihez hasonlítani helyzetünket, magunkat, s oly kevés a kapaszkodó. Hogyan kezelje ezt egy anya, apa, testvér? Vagy a gyermek, akinek egyik napról a másikra hirtelen számára eddig ismeretlen fogalmakkal, a betegséggel, a halállal kell szembesülnie.

Alaphelyzetben a gyermekek tudatában vannak és pontosan tudják, hogyan oldják fel magukban a stressz – szorongás blokkjaikat. Abban az esetben, ha biztosított számukra a biztonságot és szeretetet nyújtó háttér, illetve ha nincsenek kitéve halmozott stressz hatásoknak (félelem, agresszió, erőszak), nap, mint nap sikeresen alkalmazzák saját maguk stressz – szorongás feloldó technikájukat.

A gyerekek szívesen pörögnek, forognak. A testmozgás, a szellemi és fizikai játék, az egymás közti veszekedés, „ne adj Isten” verekedés is mind, a testi-lelki egyensúly visszaállítására irányulnak, oldva így a stressz – szorongás okozta állapotot. Ezért van az, hogy például a testvérek vagy barátok közti veszekedések során, ők bizony remekül érzik magukat, és normális esetben pontosan tudják egymásról, hogy nem komoly és nem vészes ez a “stressz – szorongás” helyzet.

Napjainkban már természetes dolog, hogy a gyermek hosszantartó kórházi tartózkodása, kezelése során a szülő is mellette legyen. A szülő legnagyobb felelőssége abban rejlik, hogy észrevegye, megfigyelje, és helyesen értelmezze a gyermek stressz reakcióit, szorongásait. A gyermekek bizony fülelnek, és gyakran fél információkból vonnak le messzemenő következtetéseket. Hasznos tehát figyelni arra, hogyan beszéljük meg vele a betegségét, az ő szintjéhez mérten magyarázatot kell adni a dolgok állásáról.

Hagyjuk a gyermeket az eddigi életéhez hasonló módon élni, megnyilvánulni. Ne fegyelmezzük, ne vigyük túlzásba a féltést, azonban legyünk vele továbbra is következetesek. A gyermekeknél megvan az az előny, hogy még bennük nem alakult ki a betegségtudat, nem ismerik mi az a halálfélelem. A szülő túlzott aggódásával, engedékenységével megéreztetik a gyerekkel, hogy itt valami nagyon megváltozott az életükben, valami baj van. Bár nehéz egy szülőnek a beteg gyermekével szemben következetesnek, ugyanolyan szigorúnak maradnia, mint otthon volt a betegség előtt, de ezzel a folytonossággal sokat segíthet a gyermek lelki állapotának egyensúlyban tartásához.

A pszichés állapot nagy szerepet játszik a gyógyulási folyamatban. Ha a gyermek elhiszi, hogy a betegség okozta állapot nem végleges, akkor nagyobb esélye van a gyógyulásra. Ebben van nagy szerepe a szülőkön kívül a mentálhigiénés szakembereknek (klinikai pszichológusok, lelki gondozók, gyógytornászok, szociális munkások). Nem szabad elutasítani ezeket a segítségeket. A pszichoszociális segítség csökkentheti a stresszt, a szorongást, aminek hatására a betegek szemléletébe pozitív változás áll be és ezáltal növelheti gyógyulási esélyüket.

KELL Alapítvány

Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a

Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643   E-mail: kosztyuadam@gmail.com

Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

Powered by WordPress | Designed by: Email Search