A SZÜLŐI SZORONGÁS

Az elmúlt héten segítséget próbáltunk nyújtani a szülőnek beteg gyermekében esetlegesen kialakult szorongások feloldásához. Azonban a szülőnek szembe kell néznie saját félelmeivel, szorongásaival is, és gyermeke miatt meg kell próbálnia kezelni, leküzdeni azokat.

Az elmúlt héten segítséget próbáltunk nyújtani a szülőnek beteg gyermekében esetlegesen kialakult szorongások feloldásához. Azonban a szülőnek szembe kell néznie saját félelmeivel, szorongásaival is, és gyermeke miatt meg kell próbálnia kezelni, leküzdeni azokat. Nem engedheti meg magának, hogy elgyengüljön, hogy a gyermek bármit észrevegyen az ő kétségbeeséséből. Amikor egy szülő azzal szembesül, hogy gyermekénél daganatos betegséget, leukémiát diagnosztizálnak, vagy fogyatékossággal élő gyermeke születik egy, a gyászreakcióhoz hasonló folyamat játszódik le benne, melynek fázisai a tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás.

Az elfogadást követően legtöbb esetben végzik „feladatukat”, nem törődve lelkükkel, pszichéjükkel. Megpróbálják uralni, elfojtani magukban a feszültséget, a kétségbeesést, félelmet. Azután amikor hosszú idő után hazakerülnek és már nem állnak fenn a depressziót, szorongást kiváltó okok, sokaknál akkor kezdődik az ok nélküli nagyfokú, tartós szorongás, folyamatos aggodalom bizonyos események vagy cselekedetek miatt. Ilyen esetben már a szülő nehezen képes úrrá lenni szorongása felett, ami gyakran testi panaszokban (fáradtságérzés, izomfeszülés, nyugtalanság, szomatikus tünetek) is megnyilvánul. Amikor a szorongás, a félelem elhatalmasodik rajtuk, nem tudnak megfelelően gondolkodni. Túlzott, irreális szorongással reagálnak olyan mindennapi élethelyzetekre is, melyeknek hátterében nincs azonosítható, konkrét ok. Ilyen esetekben kialakulhat a generalizált szorongásos betegség  (GSz, angolul generalized anxiety disorder, GAD).

A GAD a “szorongásos zavarok” családjába tartozik, a fóbiák, pánikrohamok, a kényszerbetegség mellett a leggyakoribb szorongásos rendellenesség. A betegség nőknél gyakrabban alakul ki, mint férfiaknál.

Bár néha nehéz elviselni a generalizált szorongásos betegséget, szerencsére azonban a kezelése megoldott. Gyógyszerek és szakemberek segítségével el lehet érni a szorongás enyhülését.

A generalizált szorongásos betegség tünetei súlyosságukat és együttes megjelenésüket tekintve változhatnak. A GAD tünetei: a nyugtalanság, felfokozottság érzése, gombócérzés a torokban, koncentrálási nehézség, fáradtság, ingerlékenység, türelmetlenség, a figyelem könnyen elterelődhet, izommerevség, elalvási vagy átalvási nehézség (inszomnia), fokozott izzadékonyság, légszomj, gyomorfájdalom, hasmenés, fejfájás.

A generalizált szorongásos betegséget a fennállásának időtartama és a mindennapi életre gyakorol hatása különíti el az egészséges aggódástól. Ha valaki hat hónap alatt több alkalommal tapasztalt intenzív szorongást, és gyakorlatilag folyamatosan aggódik konkrétan azonosítható okok nélkül, akkor felmerülhet az, hogy generalizált szorongásos betegsége van. Lehetnek olyan időszakok, amikor nem emésztik fel aggályai, de ettől függetlenül még szorong. Lehet, hogy életének több frontján is úgy érzi, a teljesítőképességének a végét járja. Előfordulhat például, hogy nagyon intenzíven szorong a saját vagy szerettei biztonsága miatt, vagy úgy érzi valami rossz fog történni, még akkor is, ha látszólag nem áll fenn semmiféle veszély. A legtöbb GAD-ban szenvedő beteg fel se tudja idézni, mikor volt utoljára ellazulva.

A generalizált szorongás betegség kezelésének két fő kezelési irányzata van: a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés. Ezeket lehet külön-külön, és kombinálva is alkalmazni.

A generalizált szorongás betegség kezelésére orvosa antidepresszánsokat és szorongásoldókat javasolhat. A pszichoterápia, beszédterápia során pedig egy pszichoterapeuta képesítésű orvos vagy pszichológus a beszélgetések során segít azonosítani azon torz gondolatokat és tévhiteket, melyek pszichés stresszt váltanak ki, és félelmeket, depressziót idéznek elő. A terapeuta megtanítja, a beteg hogyan helyettesítse negatív gondolatait pozitívabb gondolatokkal, hogyan észlelje realisztikusan a környezetében levő hatásokat, és hogyan tekintsen kedvezőbben élete eseményeire. A kognitív viselkedésterápia lényege, hogy a beteg megtanulja irányítani és szabályozni gondolatait és érzéseit.

A generalizált szorongásos betegség kezelése személyre szabott. Nincs olyan kezelési mód, mely mindenki

KELL Alapítvány

Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a

Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643   E-mail: kosztyuadam@gmail.com

Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

Powered by WordPress | Designed by: Email Search