KARÁCSONY A NYUGALOM ÜNNEPE

Minden ünnep fontos, mégis mindenki számára a karácsony a legfontosabb. Sajnos azonban már közhely, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. Ehhez képest mi a valóság?

Minden ünnep fontos, mégis mindenki számára a karácsony a legfontosabb. Sajnos azonban már közhely, hogy a karácsony a szeretet ünnepe. Ehhez képest mi a valóság? Az Ünnepek közeledtével egyre nagyobb feszültség uralkodik el az embereken, mert nem állnak meg időben átgondolni a teendőket, és hatalmas hajszává alakul az az időszak, aminek a meghittségre, szeretetre való hangolódásról kellene szólnia. Csúcsforgalom az üzletekben, az utcákon, rohanás, kapkodás és veszekedés mindenütt. Mire eljön a Karácsony, addigra sokan a végkimerülés határára kerülnek; Békés Boldog Karácsony helyett konfliktusok, rohanás, idegbaj köszönt be, valamint az öröm teljes hiánya. Mire szenteste asztalhoz ülünk, már mindenki mindenkivel összeveszett, fáradtak, nyúzottak vagyunk, csak egy kívánságunk van, hogy minél előtt átessünk az egészen.

Bárhogyan igyekszünk is, az ünnepek sora feszültséggel terhes. Valóban nem könnyű minden szempontot összehangolni, minden igénynek megfelelni. mégpedig úgy, hogy az ünnep varázsát is megőrizzük, emlékezetessé tegyük.

Sok családban rányomja bélyegét a teljesítménykényszer a karácsonyra: minél nagyobb, drágább ajándékot venni, akár hitelekbe verni magunkat, miközben minden csillog-villog, és a roskadozik ünnepi asztal! A karácsony felér egy ultramaratonnal, és éppen a lényegét veszíti el: azt, hogy békében együtt legyen a család.

A gyereknek egy új biciklire van szüksége – tehát karácsonyra azt kap. Apának videokamera, anyának varrógép. A karácsonyfa alá kerülő tárgyak árszintje lassan már az egeket verdesi. A drága szerzeményeket (amelyeket valamikor úgyis megvennénk) ne tekintsük karácsonyi ajándékoknak. A karácsonyt tartogassuk azoknak az ajándékoknak, melyek a másikhoz való jó kapcsolatunkat szimbolizálják. Ezzel levesszük a nyomást a gyermekeinkről is, akik (a korábbi mintákhoz igazodva) szintén igyekeznek sok pénzt összespórolni, hogy valami felesleges drágaságot vásároljanak. Gondoljunk csak vissza: azokat a karácsonyokat őriztük meg szívünkben a legkedvesebb emlékként, amikor alig volt pénzünk. Adj szerényen, fogadj nagylelkűen.

A karácsony sokak szerint mindenek előtt szervezési probléma: „Idén korábban kell mindenhez hozzákezdeni.” Ez azonban nem sikerül. Mert a karácsony elsődlegesen nem a szervezésről szól. Tisztán keresztény, lelki ünnep, és fontos pont minden családi rendszer életében. A karácsony egyszerűsítése nem azt jelenti, hogy az eddigi tennivalókat jobban szervezzük meg, hanem hogy visszatérünk a karácsony igazi jelentéséhez, és minden feleslegest elhagyunk. Az egyszerűsítés azt jelenti, hogy kevesebbet teszünk.

-       Készítsünk listát a teendőkről! Amikor elkészülünk egy-egy feladattal, pipáljuk ki

-       Ne akarjunk mindent egyedül megcsinálni

-       Gondoljunk azokra a fogadalmakra, amiket nem tartottunk be, és ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat, most tervezzük inkább

-       Szánjunk időt önmagunkra

-       Este, amikor hazaérünk, lámpa helyett gyújtsunk gyertyát

-       Ha valamelyik családtagon látjuk, hogy fáradt vagy rosszkedvű, öleljük át

-       Karácsonykor ne szégyelljük a könnyeinket

-       Gondoljunk azokra az emberekre, akik rosszabb helyzetben vannak, mint mi, és gondoljunk arra, hogy milyen szerencsések vagyunk

-       Ne felejtsük: ha minden otthonban béke van, béke lesz a világon is

-       Helyezzük a saját és családunk egészségét a 2014-es év középpontjába

„Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. (…) Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás.” (Márai Sándor)

KELL Alapítvány

Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a

Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643   E-mail: kosztyuadam@gmail.com

Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

Powered by WordPress | Designed by: Email Search