A BETEGSÉG SAJNOS NINCS TEKINTETTEL AZ ÜNNEPEKRE

Karácsony közeledtével mindenki igyekszik kedvesebb, türelmesebb lenni a környezetében élő emberekhez. Az ünnep kifejezi azt, hogy milyen fontosak is a szeretteink: elárasztjuk őket ajándékokkal, képeslapokkal, velük töltjük a szentestét és nagyokat nevetünk, boldogság és békesség vesz körül.

Karácsony közeledtével mindenki igyekszik kedvesebb, türelmesebb lenni a környezetében élő emberekhez. Az ünnep kifejezi azt, hogy milyen fontosak is a szeretteink: elárasztjuk őket ajándékokkal, képeslapokkal, velük töltjük a szentestét és nagyokat nevetünk, boldogság és békesség vesz körül.

 Sajnos azonban sok gyermek kénytelen kórházi betegágyon tölteni az ünnepeket.

 Egy felnőttnek is megterhelő, szorongást és félelmet keltő a kórházi légkör. A gyermekeknek a kórházba kerülés önmagában is megterhelő, hiszen új környezetbe kerül, minden idegen számára. El kell szakadnia megszokott környezetétől, oltalmazó otthonától, óvodai, iskolai közösségtől. S ha még a karácsonyt is kórházban kell tölteni, a gyermek még negatívabban éli meg a kórházi tartózkodást.

A szülő jelenléte, a biztonság és a bizalom fennmaradása, egyfajta garancia a gyermek számára arra, hogy ami történik, az valamilyen módon kibírható. Ma már lehetőség van rá, hogy a szülő ott legyen a gyerekkel a kórházban, és a kórházi légkör is gyerekbarát lett az elmúlt évek során: játékok, könyvek, mesefigurák a falakon, bohócdoktorok segítik a feszültségoldást.

Természetesen – az adott szereteten kívül – a szülőkre sok más feladat is hárul ilyen esetekben. Ahhoz, hogy a gyermek könnyebben tudja elviselni az ünnepeket a kórházban az első lépés a kórházi környezet megfelelő alakítása, azaz a gyermekek igényeihez való igazodás.

Próbáljuk meg a kórházi miliő színesítését. Vigyünk be kedvenc játékokat, alakítsunk ki a gyermek mozgásigényének megfelelő teret a kórteremben, vonjuk be a gyermek mindennapjaiba a többi bent tartózkodó kisbeteget is.   A gyermek játékában ki tudja fejezni problémáit, nehezen feldolgozható élményeitől meg tud szabadulni, ha cselekvően eljátssza azokat. Így elérhető, hogy a hosszantartó gyógykezelés alatt álló gyermekek az osztályokon egy gyermekközösségnek tagjai lehessenek, pótolva a korábbi óvodai, iskolai közösséget.

A karácsonyi időszakot a környezethez igazodva próbáljuk meg az otthonihoz hasonlóan megélni gyermekünkkel. Az ünnepre való készülődés nagy pozitívuma, hogy készülődés közben a gyermek nem a betegségre összpontosít. Díszítsük fel a kórtermet, készítsünk adventi koszorút, készítsünk együtt kisebb ajándékokat az otthoniaknak, a kórházi barátainknak.

Általában minden osztályon állítanak karácsonyfát, együtt díszítsük fel a nővérekkel. Szentestén a saját családtagjainkat is bevonva az osztályon tartózkodó betegekkel, orvosokkal, ápolókkal tartsunk egy közös ünneplést.

A gyermekek így egy élményekkel, nevetéssel, vidámsággal telt, szeretetben gazdag „pozitívan más” Karácsonyt élhetnek meg a kórházban, elősegítve ezzel gyógyulásukat.

 „Az önzetlen, tiszta szándékú szeretettel gyógyítod önmagad, és azt, akinek adod. Hiszen a szeretet „minden”.

A szeretet mindenben benne van. Fűben, fában, a galambok turbékolásában, a hajnali napfelkeltében, és az esti naplementében, az ételben – melyet szeretettel készítenek.

Aki képes felismerni ezeket az „apróságokat”, az felismeri a jót is. A jó, pedig pozitív energiát gerjeszt, ami kitisztítja a negatív beidegződéseket, és ezáltal a gyógyító folyamatok beindulnak.

KELL Alapítvány

Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a

Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643   E-mail: kosztyuadam@gmail.com

Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

Powered by WordPress | Designed by: Email Search