Energetikai fejlesztés a Hollandkert Idősek Otthonában!

A most záruló pályázat során, az intézmény melegvíz rendszere került korszerűsítése napkollektorok és a hozzá tartozó gépészeti elemek telepítésével. A beruházás 40%-át az Alapítvány önerőből finanszírozta, a fennmaradó 4 837 716 Forintot az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programból nyert, Európai Unió és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 8 062 860 Ft.

Az idősek otthonát üzemeltető Alapítvány célja az időskorúakról való gondoskodás, annak elősegítése, hogy az idős emberek élete biztonságos, tartalmas, békés, kiegyensúlyozott legyen. A Sajóbábony zöldövezeti részén található intézmény 50 férőhellyel rendelkezik, folyamatos nővér- és orvosellátást, mentális gondozást nyújt, biztonságot sugároz a lakói számára az életük végéig.

 A 3 szintes lapostetős önálló épület melegvíz rendszere elavult, fenntartása gazdaságtalan volt, ezért vált szükségessé a fejlesztés. Az épület tetején 12 db napkollektor került felszerelésre mely az előzetes számítások szerint 40%-ban fedezi az itt lakók és a személyzet melegvíz igényét, napkollektoros üzemszünetben, valamint enyhébb napokon a pincébe telepített gázkazán biztosítja a melegvíz hőigényét. Nagy előnye a rendszernek, hogy teljesen automatikusan működik, napi szintű felügyeletet, karbantartást nem igényel. A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken az épület üvegházhatású gázkibocsátása, valamint az Alapítvány költségvetésében is megtakarítás jelentkezik, melyet közhasznú szakmai tevékenységre, illetve további fejlesztésekre tud fordítani.

 

Powered by WordPress | Designed by: Email Search