Tarcali Közös Polgármesteri Hivatal energetikai fejlesztése

A most záruló beruházás során a Tarcali Közös Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése valósult meg, melynek során megtörtént az épület hőszigetelése, modern kondenzációs gázkazán került beépítésre és korszerű nyílászárókat is kapott az intézmény. A projekt célja, hogy a most felújított épület mind épületfizikai, mind fűtési paraméterei megfeleljenek az előírt szabványoknak. A beruházás 15%-át Tarcal Község Önkormányzata önerőből fizette, a fennmaradó 27 millió forintot az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezi, a projekt összköltsége 31,8 millió forint.

 A több mint 40 éve, jóval enyhébb energetikai követelményrendszerek szerint épült hivatal szerkezetei elöregedtek, elhasználódtak, már nem feleltek meg a vonatkozó előírásoknak. A nyílászárók  öregek, kopottak voltak, erősen elvetemedtek, a huzatos épületben nagyban romlott az ott dolgozók komfortérzete, valamint jelentős hőenergia is távozott. Az eredetileg beépített gázkazán, valamint a melegvíz ellátást biztosító villanybojler is már elöregedett, további üzemeltetésük, vagy felújításuk már gazdaságosan nem volt megoldható, ezért cseréjük mindenképpen időszerű volt. A most záruló projekt során új, korszerű, gáztüzelésű fali kondenzációs kazán lett beépítve mely mind a fűtést, mind a melegvíz ellátást biztosítja. A csővezetékek és acéllemez radiátorok állapota megfelelő volt, a megfelelő hidraulikai feltételek kialakítása és az elhasználódott hálózat karbantartási költségeinek csökkentése érdekében a teljes rendszer átmosásra került. Az épület korszerű 7 kamrás, 3 rétegű üvegezéssel rendelkező úgynevezett gáztöltéses nyílászárókat kapott, a szerkezetekbe gyárilag beépített légbevezetők biztosítják az egészséges levegőcserét. Az épület falszerkezete téglából készült, kívül-belül mészvakolattal, mely több helyen repedezett, pereg, így a szükséges javítások elvégzése után megtörtént az utólagos külső falszigetelés is.

A most záruló beruházásnak köszönhetően olyan épület került kialakításra mely nemcsak esztétikus lett, hanem épületfizikai és fűtési paraméterei is megfelelnek az előírt szabványoknak, energiaszükséglete és ezáltal károsanyag kibocsátása jelentősen csökken, ezzel is javítva az épület hasznosításának feltételeit.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search