Szent József Idősek Otthonának energetikai korszerűsítése!

A most záruló beruházásnak köszönhetően el lett végezve a Magányos Idős Emberek Gondviselése Alapítvány által üzemeltetett Szent József Idősek Otthona épületének energetikai korszerűsítése így járulva hozzá az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozásához. A projekt célja az volt, hogy a felújításra kerülő épület mind épületfizikai, mind fűtési paraméterei megfeleljenek az előírt szabványoknak. A beruházást teljes egészében az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából nyert Európai Uniós támogatás fedezte, a projekt összköltsége 18,8 millió forint.

 A Magányos Idős Emberek Gondviselése Alapítványt tartós közérdekű célra 1993-ban hozta létre egy magánszemély. Az alapítvány célja a Mezőkövesden és környékén élő idős és rászoruló emberek gondozása, mely elősegíti, hogy az otthonba bekerülő idős emberek az életük utolsó éveit nyugodt körülmények között, rendszeres orvosi felügyelet és teljes körű szociális ellátás biztosítása mellett gondtalanul élhessék le. Az idősek otthona 2 épületből áll, amely 21 és 8 fő elhelyezését tudja biztosítani.

Az öregek otthona épület épületfizikai szempontból leromlott állapotú, külső határoló felületei és szerkezetei nem felelnek meg a vonatkozó rendelet előírásainak. Az épület fűtésrendszere elavult, leromlott állapotban volt, a korszerűtlen gázkazán helyett gáztüzelésű fali kondenzációs kazán lett beépítve. A csővezetékek, radiátorok és a szerelvényeik ugyancsak elhasználódtak, elkorrodálódtak, csurogtak, csepegtek, ezért új rendszer kiépítése vált szükségessé. A régi acéllemez tagos radiátorokat már szintén nem lehetett hasznosítani, így új lapradiátorokat kapott az intézmény, melyeket modern termosztatikus szabályzó szelepekkel is elláttak. Az épület ajtói, ablakai már messziről is jól láthatóan kopottak, öregek voltak, fa szerkezetük sok év alatt elvetemedett, a szigetelés sok helyen megkeményedett, vagy hiányos volt, eredeti funkcióját már nem töltötte be. A korszerű 7 kamrás, 3 rétegű üvegezéssel rendelkező úgynevezett gáztöltésű nyílászárók beépítésével, valamint az utólagos külső hőszigetelésnek köszönhetően, az épületek teljesítik az „A” energiaosztály kritériumait.

A most befejeződött felújításokkal korszerű, gazdaságosan üzemeltethető épületeket kapott az Alapítvány, a korszerű kondenzációs gázkazán beépítésével jelentősen csökken az épület szennyezőanyag kibocsátása, a hatékonyabb fűtési rendszer kiépítésével jelentősen csökkennek a fenntartási költségek is.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search