Befejeződött az innovatív, környezetbarát szigetelőanyag fejlesztése a polisztirol másodnyersanyag hasznosításával

A BORSOD-BOS 2004 Ipari és Szolgáltató Kft. és a Miskolci Egyetem konzorciuma, „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című PIAC_13 pályázaton, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával, vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt összköltségvetése az 513 millió forint volt, ebből több mint 374 millió forint a vissza nem térítendő támogatás.

Az „Innovatív, környezetbarát szigetelőanyag piacorientált kutatás-fejlesztése polisztirol másodnyersanyag hasznosításával” című, PIAC_13-1-2013-0124 azonosítószámú projekt, a Széchenyi 2020 program keretében, 2014. 01.02 – 2016. 06. 30. között került megvalósításra.

A kutatás középpontjában a polisztirol építőipari felhasználása során keletkező hulladék és csomagolási polisztirol maradványanyag hasznosítása állt, amely alapanyagból a kifejlesztett technológiát alkalmazva egy értékes hő- és hangszigetelő anyag állítható elő alapvetően három felhasználási célra.

A kifejlesztett technológiának köszönhetően a konzorcium egy olyan költséghatékony hőszigetelő rendszert dolgozott ki, amely alkalmas épületek homlokzati hőszigetelésére és a hagyományos polisztirol alapú rendszerekkel ellentétben kevésbé éghető. Továbbá alkalmas kis teherbírású falazati elemek gyártására is. A kialakított technológiákban már meglévő, valamint egyedileg fejlesztett műveleteket alkalmazunk a termékek előállítására.

Mindezeken túl a projekt során új technológiát fejlesztettünk, egy a helyszíni előállítású homlokzati hőszigetelő rendszer előállítására is, amely a hőszigetelő lap és a falazóelem üzemi gyártása mellett új lehetőséget biztosít az építőipar számára.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search