Óvoda energetikai korszerűsítése Varbón

A most záruló beruházás célja Varbó Község Önkormányzat tulajdonában lévő óvoda épület energetikai korszerűsítése. A beruházást teljes egészében a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 34,58 millió forint.

Varbó Község Önkormányzat tulajdonában lévő Napközi Otthonos Óvoda épületének energetikai adottságaik rossznak mondhatóak voltak az épület szerkezetek nem feleltek meg az érvényben lévő energetikai követelményeknek, üzemeltetése magas költségekkel járt. A projekt során megvalósult az ablakok cseréje korszerű 3 rétegű üveggel ellátott hőszigetelt nyílászárókra, épület külső homlokzatának, padlásfödém, és fűtetlen térrel határos falának hőszigetelése. Az óvoda hőellátása céljára kondenzációs kazán került beépítésre, amely a mindenkori hőigénynek megfelelően széles határok között folyamatos, moduláló szabályozással áll be a szükséges teljesítményre, hatásfok csökkenés nélkül. A beépítésre került fűtőberendezésben a beépített hőleadók (azaz radiátorok) teljesítménye az új hőigényhez illesztett, kis vízterénél fogva rugalmasan szabályozhatók a mindenkori hőigénynek megfelelően, a helyiségenkénti szabályozhatóság lehetőségével. Az időjárásfüggő szabályozás és a szintenként kialakított, külön szabályozott fűtési körök lehetővé teszik az esetleges eltérő igény szerinti üzemeltetést. A radiátorokon elhelyezésre került termosztatikus szelepekkel megvalósul a helyiségenkénti külön szabályozhatóság követelménye is. A környezet tudatosság jegyében jelen projekt keretén belül a villamos energia felhasználás kompenzálására napelemes rendszer is telepítésre került.

A napokban záruló projektnek köszönhetően megvalósul egy megfelelő hőtechnikai jellemzőkkel rendelkező, korszerű, energiatakarékos és projektarányosan akadálymentesített épület, korszerűsítés hatására fajlagosan nagymértékben csökken az üvegházhatást kibocsájtó gázok mértéke. A külső homlokzat felújítás eredményeképpen javul a településkép és ezáltal za itt élők elégedettsége is, ami növeli a település lakosságmegtartó erejét is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search