Új családbarát bölcsőde fejlesztése Tiszakeszin

A most záruló beruházás keretén belül 155 négyzetméter alapterületű, 1 csoportszobás intézmény lett kialakítva, mely így támogatja a kisgyermekeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatérését, ezzel a foglalkoztatottság növelését. A beruházást teljes egészében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 119,84 millió forint.

 Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a fenntartható és minőségi foglalkoztatás, valamint a munkavállalói mobilitás támogatását, többek között a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítését a gyermekellátási szolgáltatások fejlesztése által.

Településünkön nem működött bölcsődei intézmény és nem is volt olyan épület mely a célnak megfelelően átalakítható lett volna. A most záruló projekt keretében Tiszakeszi Község Önkormányzata a tulajdonában lévő Tiszakeszi, Kossuth Lajos út 1. szám alatti ingatlanon a meglévő Hétszínvirág Óvodát egy önállóan is működő bölcsődei szárnnyal bővítette, melyhez kapcsolódóan eszközbeszerzés is megvalósult. Kialakításra került 1 csoportszoba, a szobából közvetlenül nyílik a mosdó helyiség, és az átadó (öltöztető). A bejáratnál babakocsitároló, a dolgozók számára szociális helyiségek kerültek kialakításra, továbbá tálaló konyha, és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségek, valamint 1 db akadálymentes mosdó is megépült, a bölcsőde és óvoda épületét nyaktag és folyosó köti össze. Az így létrejött intézmény belső hasznos alapterülete 155 m2 és kialakításra került 22 m2 fedett terasz is. A projekt keretében a bölcsőde udvarán a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő játszóeszközök kerültek beépítésre. A most befejeződő beruházás átfogó célja a minőségi nevelés infrastrukturális feltételeinek, a jogszabályi és szabvány szerinti feltételeknek megfelelő, fenntartható működés biztosítása. A fejlesztés célja a település népességmegtartó képességének, a fiatal, képzett munkaerőt megtartó lehetőségeinek növelése. Jelen Európai Uniós pályázat támogatja a kisgyermekeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatérését, ezáltal a foglalkoztatás növelését. Cél a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelésével a méltányos nevelési környezet biztosítása. A most záruló projekttel javul a gyermekjóléti alapellátásokhoz (bölcsőde) való hozzáférés, mivel a településen elérhető lesz a bölcsődei szolgáltatás.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search