Rendezvényhelyszínek és múzeum kialakítása Bogács, Bükkszentkereszt és Bükkábrány településeken!

A hamarosan induló projekt célja múzeum és rendezvényhelyszínek kialakítása Bükkszentkereszt, Bogács, Bükkábrány településeken. A beruházást teljes egészében a Széchenyi 2020 Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Uniós támogatása fedezi, a projekt összköltsége: 341,5 millió forint.

 Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a turizmus területi adottságaiban rejlő potenciál kibontakoztatása révén a térségi és helyi gazdaságfejlesztést. A konzorcium 3 turisztikai attrakciós helyszínt kapcsol össze egymással. A Bükkábrányi Bányász Múzeum a mocsári ciprusok és a miocén kor élővilága kialakításával létrejön a térségi kulturális örökség a Mocsárciprus ősfalelet turisztikai hasznosítása, bemutathatóvá tétele kiegészülve a külszíni bányászat korhű eszközeinek a bemutatásával. Az időjárás-független kiállítási tematika interaktív elemekben gazdag egész évben nyitva tartó infrastrukturális háttérrel várja az idelátogató vendégeket. A kínálati elemek között megjelenik az interaktív terepasztal, mely az ősfák lelőhelyének kicsinyített mása lesz kiegészítve virtuális vagy kiterjesztett valóságot bemutató kép – hang- és mozgókép rendszerekkel összekötve az integrált látogatómenedzsment rendszerrel. A másik két fejlesztés rendezvénytér kialakítását célozza: a bükkszentkereszti rendezvénytér kialakításával, olyan turisztikailag attraktív rendezvényhelyszín valósul meg, amely több éves hiányt pótol. A látogatók fogadására, rendezvények bonyolítására alkalmas helyszín méltó helye lesz a település nagy sikerű, sok szereplős, nagy látogatottságú rendezvények megtartására és önálló vonzerőt képvisel majd, bővíti a már működő, belföldi és külföldi látogatók érdeklődésére is számot tartó kulturális rendezvények számát, egy-egy rendezvény befogadóképességét. A Bogácsi rendezvényhelyszín fejlesztése esetén a vonzerőhöz kapcsolódó (Bogácsi Termálfürdő) földrajzilag a fürdőtől elkülönülő fejlesztés valósul meg. Az évente visszatérő rendezvények, kulturális találkozók komoly vendégforgalmat jelentenek Bogácsnak. A zenei, sport, gasztronómiai, boros rendezvények széles tárháza szerepel az üdülőhely kulturális termékkínálatában. A rendezvényhelyszín fejlesztése már megrendezett kulturális találkozók és rendezvénysorozatok tapasztalataira és értékeire épül. A rendezvénysorozatok általában 2-3 naposak és a tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a rendezvények időszaka alatt a szálláshelyek teljes kihasználtsággal működnek, így a térségbe látogató turisták tartózkodási ideje is meghosszabbodik.

A projekt megvalósulásával olyan komplex turisztikai programkínálat jelenik meg a turisztikai rendezvény és kulturális turizmus területén, amely térségi szinten egyedülálló attrakcióval és tartalmas programkínálattal járul hozzá ahhoz, hogy a turisták hosszabb időt (többnapos rendezvénysorozat) töltsenek az adott helyszínen, ezáltal – közvetett módon – térségi foglalkoztatás-bővítési potenciált hordoznak magukban.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search