M30 piac és eletromos töltőállomás építése Halmajon

A most záruló projekt során piac, a hozzá vezető szervizút, közösségi tér, gépjárműparkolók, kerékpárparkoló épült, valamint egy kétállásos elektromos töltőállomás is kialakításra került az M30-as autópálya Halmaji csomópontjának közvetlen·szomszédságában. A beruházást teljes egészében a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 108,1 millió forint.

 Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a helyi gazdaság üzleti infrastrukturális hátterének támogatását, a helyi alapanyagokra alapozott, helyi termelők piacra jutását segítő térségi fejlesztést.

Halmaj és a körzete hungaricumokkal, egyedi hazai termékek széles palettájával rendelkezik. Az értékesíthető termékek: zöldség, gyümölcs, hústermékek, tejtermékek, pékáruk, tészták, gyümölcslevek, befőttek, lekvárok, borok, pálinkák, gyógynövények, népművészeti és kézműves termékek, kézműves ajándéktárgyak, stb. Az M30 autópálya építése miatt a beruházás helyszínéül szolgáló, Halmaj Község tulajdonában lévő külterületi telek különleges helyzetbe került, mivel a piac helyszíne az autópálya lehajtó szomszédságában található. A megvalósítási helyszín közlekedési szempontból kiemelten frekventált területen fekszik, a telek egyik oldaláról a nagy forgalmú 3-as számú főúttal határos, amely a Miskolc – Hidasnémeti – Kassa útvonal. A projekt keretében piac, a hozzá vezető szervizút, közösségi tér, gépjárműparkolók, kerékpárparkoló lett kiépítve, emellett kétállásos elektromos töltőállomás telepítésére is sor került. A telken belül jelentős zöldterület fejlesztés térburkolással, útépítéssel, útrákötéssel, parkoló kialakítással valósult meg. A most kialakított piac egyidejűleg kb. 15-25 árus számára helyet biztosító fedett elárusítórészt, közösségi teret, kommunális helységeket (mosdók, iroda, tároló helységek), autóparkolókat, hulladéktárolót, kerékpárparkolókat foglal magában. A piac autós bejárata mellett közvetlenül a főbejárat közelében kétállásos elektromos töltőállomás került elhelyezésre. Ennek indoka, hogy bár az országban szaporodnak az elektromos töltőállomások, addig az Észak-Magyarországi régióban még 5%-ot sem érte el az engedélyezett e-kutak száma. Ezért is volt indokolt a halmaji töltőállomás létrehozása ezen a nagyon fontossá váló forgalmi helyen, hiszen a térségben rohamosan növekszik a töltések száma és a „tankolt” villamos energia mennyisége is. A projekt keretében megvalósított piac hozzájárul a község látogatottságának, turisztikai vonzerejének növekedéséhez, mivel a potenciális vásárlók körében sok átutazó turista, illetve munka miatt ingázó is várható, ezáltal növekedhet a településen található vállalkozások jövedelemtermelő képessége, így Halmaj Község lakosságmegtartó ereje is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search