Műszaki iroda és Közösségi Ház energetikai korszerűsítése

A megvalósult beruházás célja a Aszaló Község Önkormányzata Műszaki Iroda és Közösségi ház energetikai korszerűsítése az energiahatékonyság, energiatakarékosság és az ezen keresztül elérhető környezettudatos működés érdekében. A beruházást teljes egészében a Terület és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezi, a projekt összköltsége 30,78 millió forint.

 Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez, az intézkedés átfogó célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése. Bár a klímaváltozás alapvető okainak nagy része a városias térségekben összpontosul, a széndioxid-kibocsátás csökkentés és az erőforrás-hatékonyság megvalósítása valamennyi településen kihívást jelent, így a város-vidék együttműködés is nagy szerepet kaphat a célkitűzések megvalósításában.

A projekt keretén belül Aszaló Község Önkormányzat tulajdonában lévő Műszaki Iroda és Közösségi ház épületek korszerűsítése valósul meg. A fejlesztésre kijelölt épületek az önkormányzat további épületeihez képest rosszabb energetikai állapotban voltak, fenntartási költségeik jelentősen terhelték Aszaló Önkormányzatának költségvetését rontották a településképet, így felújításuk már indokolttá vált. Jelen pályázat keretén belül a Műszaki Iroda épületénél megvalósult a külső határoló elemeinek, ezen belül is a külső homlokzat, padlásfödém és fűtetlen térrel határos falak hőszigetelése, nyílászárócsere. Az elavult hőleadók cseréje megtörtént, melyekre a gazdaságos üzemelés érdekében termosztatikus szelepek kerültek felhelyezésre. A tetőszerkezetre napelemes rendszer kerül telepítésre, mely biztosítani fogja az épület villamos energia igényét. A Közösségi ház épületnél megvalósult a külső határoló elemeinek, ezen belül is a külső homlokzat, padlásfödém és fűtetlen térrel határos falak hőszigetelése, nyílászárócsere. Az elavult fűtési rendszer felújításra került, az új hőtermelő berendezés juttatja el a fűtési energiát az új hőleadók felé, melyekre a gazdaságos üzemelés érdekében termosztatikus szelepek kerültek felhelyezésre

A beruházás során mind külső megjelenésében, mind energiahatékonyság tekintetében korszerűsödtek az épületek, fenntartásuk, működtetésük csökkenő energia felhasználással és csökkenő üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. A korszerű műszaki és energetikai rendszerek hozzájárulnak az épületek környezettudatosabb és fenntarthatóbb működéséhez, a most megvalósuló korszerűsítési beruházások energiatakarékos működésük révén biztosítják az ingatlanok működési költségeinek csökkenését. Javul a település környezeti biztonsága, népességmegtartó ereje, bővülnek a település és környezet természeti és kulturális örökségértéke megőrzésének és fenntartható hasznosításának lehetőségei

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search