Csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztése Varbó Községben

A beruházás keretében Varbó Községben a csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése és a csapadékvíz elvezető árokrendszer fejlesztése történt. A beruházást teljes egészében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásából nyújtott, vissza nem térítendő támogatás fedezte, a projekt összköltsége 149,96 millió forint.

 Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a kockázat-megelőzés és –kezelés előmozdítását. Varbó település egyik legsúlyosabb, megoldásra váró környezeti problémája a szélsőséges időjárás miatt hirtelen lezúduló csapadékvizek elvezetésének megoldatlansága. Ez folyamatos kockázatot jelent a településen található minden ingó- és ingatlanvagyonra. Az utóbbi években villámárvízként lezúduló hatalmas csapadékmennyiséget a települést átszelő Nyögő-patak nem tudta teljes mértékben fogadni, így a lezúduló víz jelentős károkat okozott a lakóépületekben és telkekben, vízelvezető árokban, úthálózatban, valamint a kapubejárókban és a patakmederben. A most zárult fejlesztés célja a csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése és a csapadékvíz elvezető árokrendszer fejlesztése.

A tervezett csapadékvíz elvezető rendszer gravitációs vízelvezetést biztosító, döntően nyílt felszínű, előre gyártott mederelemekkel burkolt árok és 40*60*10-es betonlapokkal burkolt övárok rendszer. A csapadékvíz elvezetést 3 db részben nyílt csapadékvíz elvezető csatorna, valamint 4 övárok biztosítja. A meglévő útburkolatok, járdák elhelyezkedése és lejtésviszonyai, valamint az egyéb közművek elhelyezkedéseit figyelembe véve a csapadékvizek gyűjtésére és elvezetésére nyílt árok kialakítása történt. A projekt keretében összesen 2414 fm csapadékcsatorna kialakítása valósult meg.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search