KRÍZIS ÉS STRESSZHELYZET

Életünk során számtalan olyan esett történik, amikor „lelki egyensúlyunk” felborul. Van az úgynevezett pozitív stressz hatás, amikor u.n. drive-felhajtóerőt kap a lélek, ami előre viszi és biztosítja számára, hogy megfelelően és célratörően cselekedjen. Azonban egyre több a negatív stressz életünkben, amikor egy olyan számunkra még nem megtapasztalt „élethelyzettel” találkozunk, amire nincs még mintája az embernek.

„Stressz fogalma: A szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, alkalmazkodásra kényszeríti.
• Küzdj, vagy menekülj!
• Fenyegetettség érzése” (Sellye János 1936-1982)
Ez a fajta stressz szinte letaglózza és földbe gyökerezteti az embereket. Hirtelen nem tudjuk mi történik.  Gyakori helyzet, hogy még a legalapvetőbb dolgok (pl. telefonszámok) sem jutnak eszünkbe. Jó néhány percnek kell eltelnie, mire felfogja elménk a történteket valójában. Aztán mire „ébredezik” az agyunk, hirtelen a kétségbeesés és pánik tör elő. Mit is kell tennem? Hogy történhetett ez meg velem? Hogyan tovább? És szép lassan a felfoghatatlan dolgok beépülnek az ereinkbe.
Ezt élik át azok a szülők, akik elsőként szembesülnek azzal a ténnyel, hogy gyermekük fogyatékos, vagyis eltérő képességekkel születik a világra vagy egy „bagatell” betegségnek induló kivizsgálás után közlik a „húsbavágó tényt” leukémiás vagy daganatos a gyermeke.
A döbbenet, az indulat és a düh vegyes érzelmei, valamint a tehetetlenség állapotába kerülő ember, egyszer csak olyan negatív stressz helyzetet él át, amire még nem volt mintája és nem is tudta volna elképzelni.
Ezt az élet helyzetet a miértek keresése, az önvádlás, a kétségbeesés jellemzi. Azt is nehéz elviselni, ha velünk történik hasonló dolog, nem azt, amikor gyermekünket éri tragikus és „ijesztő” betegség. Ekkor kell az adott tényen és a kialakult krízis és stresszhelyzeten tovább lépni, úgy, hogy felhasználva minden pozitív életszemléletünket, bátorítást, segítséget, és támaszt adhassunk gyermekeinknek.
A hit abban, hogy felépülhet és meggyógyulhat bárki a daganatos betegségből, a fejben dől el. Ezért fontos a pozitív életszemlélet, a negatív stressz helyzet életszakaszának a megélése és azon való törekvés, hogy lehet az adott, megváltoztathatatlan eseménysorozatot túl- illetve átélni.
Ezekben a bekövetkezett eseményekben szeretne segítséget adni az alapítvány ahhoz, hogy minél dinamikusabban tudja az érintett olvasó feldolgozni ezeket az életkörülményi traumákat.

KELL Alapítvány
Sátoraljaújhely, Pataki u. 37/a
Telefon: +36 (20) 434-6401, +36 (47) 321-643
E-mail: kosztyuadam@gmail.com
Honlap: www.2004kosztyuadam.hu

2013.05.13

Powered by WordPress | Designed by: Email Search