Több mint kétmilliárd forintos turisztikai beruházás valósul meg a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban című (ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004) projekt megvalósításához az Európai Unió 2 081 638 465 forint, 100%-os támogatást nyújtott, a hazai költségvetés társfinanszírozásával.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és máig legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, neve egybeforrt a nemzetközi ismertséget is jelentő puszta kifejezéssel, mely tagadhatatlanul az ország egyik meghatározó jelképe, nemzeti identitástudatunk egyik markáns eleme, hivatalosan is hungarikum. A puszta, Hortobágy nemzetközileg is ismert és elismert, a Világörökség részét képező természetvédelmi terület.

A táj, a természeti és a kulturális értékek, hagyományok jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket az értékeinket a Világörökségi címhez méltó színvonalon mutassuk meg a nagyközönségnek. Az ökoturisztikai beruházás az Új Széchenyi Terv keretein belül konzorciumi formában valósul meg. A konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

A projekt keretén belül a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös fejlesztéseként egy turistautat alakítunk ki, mely Hortobágy település és Hortobágy-Halastó, illetve a Pusztai Állatpark között épül meg.

A Nonprofit Kft. további fejlesztései között szerepel a Kungyörgyi telepen a régi víztorony felújítása, belsejében hét szinten a Hortobágy felszínfejlődését; egykori és jelenlegi élővilágát, valamint a pásztorkultúra kialakulását bemutató interaktív kiállítással.

A Mátai ménes területén épület-felújítások történnek, valamint megépül egy új, a látogatók kulturált kiszolgálását lehetővé tevő fogadóépület, melyben ménestörténeti kiállítás, kocsimúzeum, oktatóterem és helyi kézművesek műhelyei is teret kapnak.

A Pusztai Állatpark széles szolgáltatás-kínálatát több családbarát elemmel, pl. baba-mama szobával bővítjük. A meglévőn túl, újabb gyerekszekerek is készülnek, emellett megújul a központi épületben található fajtatörténeti kiállítás is. Az állattartó létesítmények – állatjóléti szempontokat is figyelembe vevő – korszerűsítése során a bemutatott állatok téli és nyári szálláshelyei válnak még komfortosabbá.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság öt helyszínen valósítja meg fejlesztéseit. A Fecskeház erdei iskola területén sportpályát, kerékpártárolót, csillagvizsgáló tornyot, a gyerekek számára foglalkoztató filagóriát és játszóteret alakítunk ki, emellett a meglévő termálkút rendbetétele is része a pályázatnak. A Hortobágyi Vadaspark területén egy foglalkoztató filagória és egy játszótér kialakításával bővítik a Vadaspark szolgáltatásait. A Hortobágy-Halastó területén játszótér, fűzlabirintus, madáretető-tó és madárgyűrűzéshez használt úgynevezett Helgolandháló épül, illetve hat madármegfigyelő lest újítunk fel. A Borsósi-halastó területén egy további madármegfigyelő lest épít a nemzeti park. Az igazgatóság címerállataként ismert daru bemutatására a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont emeletén egy kiállítást rendezünk be.

A Hortobágy-Halastó területén megvalósuló projektelemeket a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tovább bővíti egy „madárbarát park” kialakításával, a meglévő bivalyos tó fejlesztésével és egy látogató központ építésével.

Powered by WordPress | Designed by: Email Search